FOTOGALERIJA Druga večer 10. Zadar Jazz & Blues festivala

Protekla 3 dana na pozornici ispred Muzeja antičkog stakla u Zadru održava se jubilarno 10. izdanje Zadar Jazz & Blues festivala. Ovaj glazbeni spektakl, koji je u sklopu 30. zadarskog kazališnog ljeta, osigurao je dobru zabavu za brojne njegove posjetitelje.

Festival je otvoren 24. srpnja nastupom virtuozne pijanistice Rachel Z i jednog od najslavnijih bubnjara današnjice Omara Hakima, jedan od najslavnijih bubnjara današnjice s karijerom dugom čak četrdeset godina tijekom koje je surađivao s nekim od najvećih imena u glazbenoj industriji kao što su: Weather Report, David Bowie, Foo Fighters, Chic, Sting, Madonna, Dire Straits, Bryan Ferry, Journey, Kate Bush, George Benson, Miles Davis, Daft Punk, Mariah Carey, The Pussycat Dolls, David Lee Roth i Celine Dion. Njegov raznolik i dinamičan stil bubnjanja učinio ga je jednim od najtraženijih glazbenika na svjetskoj sceni. Uz ovaj moćni dvojac nastupio je i talentirani basist Johnaton Toscano, a pritom je predstavio svoj album “Sensual”, spoj jazza, rocka, folka i world musica.

Druga, sinoćnja večer, bila je rezervirana za Raphaela Wressniga, jednog od najboljih orguljaša nove generacije i Soul Gift, a kao poseban gost s Malog Lošinja stigao je Zoran Jäger “Jex”, legendarni gitarist zagrebačkog Bastardza. Raphael Wressnig  prepoznatljiv je po svom “heavy organ soul & funk” stilu za koji je zaslužno muziciranje na Hammond orguljama, a snimio je čak 17 studijskih albuma, dok je gostovao na njih 35. Tijekom proteklog desetljeća privukao je pažnju međunarodnih kritičara i priskrbio nominacije za najboljeg orguljaša godine po izboru američkog jazz magazina DownBeat 2013. i 2015. godine. Publika je tijekom njegova nastupa itekako uživala, a neki su atmosferu podigli svojim plesnim pokretima.

Večeras će festival zatvoriti Lehmanns Brothers iz Francuske. Ovo je njihov prvi nastup u Hrvatskoj u sklopu njihove ljetne turneje. Prepoznatljivi su po svom jedinstvenom groove-u koji spaja jazzy akorde s hip-hopom, neo-soulom i houseom. Njihov suvremeni pristup jazzu, funku i afrobeatu osigurat će uzbudljiv i energičan završetak festivala. Pod utjecajem majstora funka poput Jamesa Browna i Princea te hip-hop ikona kao što su The Roots, A Tribe Called Quest i D’Angelo, Lehmanns Brothers svoje vještine su brusili kao predgrupa za Maceo Parkera, Freda Wesleyja, Electro Deluxe i Wu-Tang Clan. Nakon što su odabrani među oko 700 grupa da nastupe na Montreux Jazz Festivalu te nakon nastupa na festivalima Blues-sur-Seine i Jazzahead festivalu, sada su učenici na pravom putu da nadmaše svoje učitelje.

Atmosferu sinoćnje, druge večeri festivala možete provjeriti u galeriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...