DOBRA VIJEST ZA ONKOLOŠKE BOLESNIKE Čulina: Početkom listopada prvi će pacijenti biti obrađeni na zadarskom akceleratoru

Radovi na ugradnji uređaja za liječenje raka, poznatijeg kao akcelerator, u zadarskoj Općoj bolnici odvijaju se po planu. Naime, poznato je kako brojni Zadrani i Zadrane na zračenje moraju putovati u Split ili Zagreb, što  predstavlja dodatnu kalvariju u teškoj situaciji kakvu prolaze onkološki pacijenti.

Ravnatelja dr. Željka Čulinu stoga smo pitali u kojoj su fazi radovi te kada zadarski pacijenti mogu očekivati početak rada ovog uređaja.

Radovi idu po planu te čekamo Ministarstvo zdravstva da potvrdi ugovor za isporuku CT simulatora. Prvi takav uređaj doći će upravo u našu bolnicu, a to će biti 18. kolovoza, te ćemo prostor dotad kompletno pripremiti za njegov smještaj. Nastavljaju se i edukacije te će do kraja godine, najvjerojatnije početkom listopada, prvi pacijenti već biti obrađeni u našoj bolnici. Dakle, sve ide po planu, kako je i ministar Beroš za nedavnog posjeta u Zadru najavio, kazao nam je ravnatelj Čulina.

Kako bi sve bilo na vrijeme pripremljeno, liječnici koji će raditi na akceleratoru prolaze potrebnu obuku, a neki će na edukaciju čak i u inozemstvo:

Zasad su na edukaciji u Zagrebu i Osijeku. U Zagrebu prolaze obuku u Vinogradskoj bolnici i Kliničkom bolničkom centru Rebro, a u inozemstvo će na edukacije ovisno o uputama firme koja će nam instalirati akcelerator, odnosno o tome gdje već imaju svoje uređaje na kojima će naši djelatici prolaziti obuku, najavljuje ravnatelj Čulina.

Naime, važan je  podatak da je Zadar prvi grad u Hrvatskoj čija će bolnica dobiti akcelerator od svih općih bolnica u državi s obzirom da je na vrijeme obavio sve pripreme za prihvat ovog vrijednog uređaja za liječenje raka. Kao najnoviji rok isporuke neko se je vrijeme čak spominjala 2025. godina, no zahvaljujući zalaganju ravnatelja Opće bolnice, dr. Željka Čuline i predsjednika Lige protiv raka, gradonačelnika Branka Dukića, uređaj koji mnogim pacijentima život znači u Zadar ipak dolazi ove godine.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...