BORBA S TUMOROM KOSTIJU Grad Zadar spreman pomoći Karlu Magašu plaćanjem stana u Zagrebu!

Situacija 16-godišnjeg Karla Magaša poznata je zadarskoj javnosti zbog teške bolesti s kojom se ovaj hrabri dječak već godinama bori. Naime, Karlo boluje od osteosarkoma, tumora kostiju, koji je i psihički i financijski iscrpio njegovu obitelj.

Putem Facebooka njegova se majka stoga obratila javnosti moleći ljude dobrog srca za smještaj u neposrednoj blizini Instituta za tumore u Zagrebu u kojemu se Karlo liječi:

Dragi ljudi velikoga srca, još jednom se pokrenula lavina dobrote. Još jednom ste pokazali da ste tu kad je najteže. Nismo bili svima u mogućnosti odgovoriti te se ovim putem ispričavamo. Bili smo uz Karla na odjelu te nismo mogli imati stalni pristup mobitelu. Karlo se liječi na institutu za tumore. Jako je iscrpljen. Prima kemoterapije preko dnevne bolnice, a zbog stanja u kojem se nalazi tražimo smještaj u neposrednoj blizini Instituta za tumore. Privatan smještaj želimo iz razloga što Karlov mlađi brat Mihael želi biti uz svog brata kojem je velika podrška u ovoj borbi. Kao i malog psića za kojeg je vezan, pa bi molili vlasnika da nam dozvoli da i oni budu sa nama. Teško je razdoblje i samo bi molili pristojan stančić po razumnom najmu kako bi imali svoj mir dok traju terapije, navodi u objavi Karlova majka Lussijana koja se sama hrabro bori s ovom situacijom, ali srećom, uz pomoć dobrih ljudi.

Zahvalila se svima koji su im kao rješenje smještaja predložili udruge, no napominje kako u tim smještajima nema mjesta za obitelj koja im je u ovom trenutku jako potrebna.

Kontaktirali smo stoga Grad Zadar koji je još 31. ožujka prošle godine donio Odluku o smještaju roditelja i zakonskih skrbnika, želeći pomoći svoj djeci koja se liječe u Zagrebu i Splitu plaćanjem smještaja njihovim roditeljima:

Grad Zadar ovim putem obavještava sve roditelje (zakonske skrbnike) djece koja su upućena na liječenje izvan Zadra (prvenstveno u bolnice u Zagrebu ili Splitu) da im je osiguran besplatan smještaj za vrijeme liječenja djece. To pravo regulirano je Odlukom Gradskog vijeća o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra. U tu svrhu Grad Zadar je unajmio dva trosobna stana, jedan u Splitu i jedan u Zagrebu. Sukladno odredbama Ugovora o najmu, stanovi su raspoloživi za besplatan smještaj roditelja počevši od 1. listopada 2023. godine do daljnjega, navodi se na stranicama Grada.

Ovom odlukom pravo na smještaj imaju roditelji i zakonski skrbnici koji imaju prebivalište na području grada Zadra, a čija se djeca zbog težih bolesti, za koje ne postoji mogućnost pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u OB Zadar, moraju liječiti u jednoj od bolnica na području Republike Hrvatske, napominju u Gadu Zadru. Opravdanost potrebe liječenja u bolnici izvan Zadra, dokazuje se uputnicom izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno mišljenjem i preporukom odgovarajućeg liječnika specijaliste.

Nakon apela Karlove obitelji za pomoć oko smještaja, kontaktirali smo i Grad Zadar, a pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, kazao nam je kako su stanovi i dalje na raspolaganju. Ova odluka je na snazi te ukoliko ova obitelj ima potrebe, neka se odmah javi u gradsku upravu, poručuje Ćurković Karlovoj obitelji.

Karlu držimo palčeve, nadajući se da će njegova dugogodišnja borba završiti za njega najboljim mogućim ishodom. Ovaj hrabri dječak to je i zaslužio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...