APEL UDRUGE SVJETLO Zbog teške situacije pokrenuli humanitarnu akciju za nabavku hidraulične rampe

Udruga Svjetlo Zadar dobrovoljna je i neprofitna socijalna udruga koja se brine o 30-ak osoba s mentalnim poteškoćama. Cilj Udruge je pružiti oslonac obiteljima djece s teškoćama u razvoju i osobama s kognitivnim poteškoćama, omogućujući im jednostavniju integraciju i jednakost u društvu.

Novi prostor

Nakon duge potrage, Udruzi Svjetlo Zadar dodijeljen je novi prostor u suradnji s Gradom Zadrom. Novi prostor pozicioniran je u srcu Voštarnice, ispod pet nebodera, gdje je do nedavno prostor služio Centru 112.
Nakon dodjele novog prostora, situacija je djelovala obećavajuće. Unatoč prikupljenim donacijama za početak uređenja novi prostor ima jedan ključni nedostatak zbog kojeg Udruga treba baš vašu pomoć!

Novonastali problem

Udruga Svjetlo suočava se s velikim izazovom u nastojanju da nastavi s djelovanjem u svom novo dodjeljenom prostoru. S obzirom da članovi Udruge obuhvaćaju osobe s intelektualnim poteškoćama, ali i osobe sa smanjenom pokretljivošću i korisnike invalidskih kolica, nužno im je omogućiti što pristupačniji ulaz u njihov novi prostor. Trenutno se do jedinog ulaza u nove prostorije Udruge može doći preko niza od 14 stepenica, što čini članovima Udruge nemoguću misiju. U slučaju da se ne pronađe adekvatno rješenje, članovi Udruge će izgubiti priliku za socijalizaciju i podršku, koja im je prijeko potrebna.

Pomoć je rješenje

Nakon dolaska nekolicine stručnjaka na mjesto problema, jedino logično rješenje je ugradnja hidraulične rampe. Udruga Svjetlo nema sredstava kako bi si priuštila takav trošak. Zbog blokade proračuna, rampa ne može biti financirana iz gradskog proračuna, no nezavisna vijećnica, Adela Frank, im je priskočila u pomoć te organizirala humanitarnu akciju. Također, na Facebook profilu, vijećnica je podijelila informaciju kako cijena hidraulične rampe iznosi 23.183,75 eura.

Privatni arhiv

Vrlo je važno za napomenuti kako postavljanje lift-rampe može potrajati dva mjeseca, a ukoliko se Udruga ne smjesti u svom novom prostoru, do veljače 2025. godine, izgubiti će pravo na licencu za nastavak rada. To bi dovelo do toga da članovi Udruge izgube svoj drugi dom, priliku za socijalizaciju i podršku koja im je neophodna za kvalitetan život.

U želji za novim i po mogućnosti boljim vijestima, kontaktirali smo predsjednicu Udruge Svjetlo, Irenu Palčić. Upitali smo ju kakva je situacija nakon pokretanja humanitarne akcije pa nam je izrazila zabrinutost za trenutnu situaciju, i kazala kako niti uz humanitarnu akciju ne ide nabolje.

Akcija nam ne ide baš najbolje, a hitno nam treba taj lift. Grad Zadar pokušava nešto napraviti pomoću donacija, međutim, za sad ne ide baš nešto najbolje. Kako će biti dalje? Nama je to prilično hitno, prostor je u završnoj fazi što se tiče radova, a bez platforme nemamo mjesta, kaže predsjednica Udruge Svjetlo.

Iako se nezavisna vijećnica angažirala oko prikupljanja sredstava za lift-rampu, prema razgovoru s Irenom Palčić dobili smo informaciju da napredak s prikupljanjem novca slabo teče.

Što se tiče grada, grad bi to nama financirao, međutim kako znate proračun je blokiran i od toga ništa. Tako da stvarno smo u situaciji, ne znam ni sama što bi vam rekla. Naime skupilo se nešto, ali to je niti 10% svega koliko treba, kazala je Irena Palčić.

Međutim, zanimalo nas je i malo više o povratnim informacijama vezanim za upite upućene Tankerskoj plovidbi i sličnim poduzećima. Upiti su poduzećima poslani čak prije tjedan dana pa smo se za te informacije obratili Adeli Frank.

– Još uvijek se niti jedna od firmi nije udostojila odgovoriti na mail, a kamoli izaći u susret uplatom na žiro račun udruge u iznosu koji sami odrede. Smatram da velikim firmama, korporacijama, izdatak u obliku donacije ne predstavlja poslovni rizik, već naprotiv, može im donijeti značajnu reklamu i porezno rasterećenje izlaznih faktura, izjavila nam je Adela Frank, dostavljajući nam i popis firmi kojima je uputila molbu za donacije Udruzi Svjetlo.

Gmail/Screenshot

 

Vijećnica apelira da postoje pretpostavke da se o nabavi i instalaciji hidraulične rampe diskutira u zadnji čas, no zapravo se na to upozorava već godinu dana.

Čini se kao da se za kupnju i instalaciju lift rampe za osobe sa invaliditetom radi u zadnji čas, međutim, o ukupnoj problematici vezanoj uz dobivanje licence za rad sa osobama sa intelektualnim teškoćama od strane resornog Ministarstva, govori se i upozorava već godinu dana intenzivno, obavijestila nas je vijećnica.

Nadalje, napominje kako vrijeme brzo odmiče i da su rokovi sve bliže, a Grad Zadar nije adekvatno opremljen za brigu o sve većem broju djece i odraslih s poteškoćama.

Vremena je sve manje, rokovi su tu te opcija o gašenju Udruge Svjetlo Zadar, posebice nakon napora oko dobivanja prostora od strane Grada Zadra, ne dolazi u obzir. Nažalost imamo sve veći broj djece s poteškoćama, a koji će postati odrasli ljudi, u Gradu koji nema dovoljno kapaciteta za njihovu skrb i socijalizaciju, istakla je vijećnica Frank.

Ovim putem, zajedno s nezavisnom vijećnicom Adelom Frank, potičemo sve građane i organizacije na sudjelovanje u humanitarnoj akciji kako bismo mogli zajedno s Udrugom Svjetlo proslaviti njihovih 25 godina djelovanja!

Pomozimo Udruzi Svjetlo Zadar! Hvala Vam na dobroti!, poručuje nezavisna vijećnica.
Za sve koji žele pružiti pomoć, mogu uplatiti donaciju na račun Udruge Svjetlo, koji je otvoren u Zagrebačkoj banci.
HR8123600001102626624

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...