ALIMENTACIJSKI FOND Prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju

Raspravom o zakonu o privremenom uzdržavanju, Hrvatski sabor danas nastavlja s radom. Zakon podrazumijeva osnivanje alimentacijskog fonda iz kojeg bi se osigurala sredstva za uzdržavanje djece čiji jedan od roditelja ne ispunjava tu obvezu. Naknada iz alimentacijskog fonda povećava se s dosadašnjih oko 100 eura te bi iznosila oko 200 eura ili malo više. Takva bi se potpora isplaćivala do djetetova punoljetstva bez vremenskog ograničenja, a nakon 18. godine života dijete koje nastavi školovanje primat će naknadu najduže do svoje 26. godine. Također, Zakonom o privremenom uzdržavanju i punoljetnom djetetu koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, predviđeno je uzdržavanje sve dok ta onemogućenost za rad postoji.  Iako u Obiteljskom zakonu, prema načelu solidarnosti, bake i djedovi imaju obvezu uzdržavanja unučadi, novim se  odredbama od njih ne traže potraživanja.

Sredstva su već osigurana državnim proračunom, a roditelj koji ne ispunjava obvezu plaćanja alimentacije morat će ju nadoknaditi radom za opće i javno dobro.

Ministar  rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obrazložio je prijedlog Zakona o privremenom uzdržavanju i zaključio: Kako bi se osigurala brža i jednostavnija procedura za korisnike, postupak priznavanja i isplaćivanja naknada provodit će Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) .

Ovaj alimentacijski fond i Zakon o privremenom uzdržavanju hvalevrijedna je mjera te je za očekivati da rasprava u Saboru neće potrajati i da će se ubrzo i usvojiti. Ali još brže i sprovesti.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...