ALARMANTNA SITUACIJA Onkološki pacijenti ostali bez sanitetskog prijevoza i nisu mogli na kemoterapiju u Split!

Ne mogavši više podnijeti situaciju koja se događa njoj i njenom suprugu, gospođa Vesna Karlović (61) obratila se našoj redakciji tražeći ovim putem pomoć. Naime, i ona i njen suprug Zlatko (65) oboljeli su od tumora i ovisni su o sanitetskom prijevozu.

U pitanju je iznimno teška situacija – ona mora na zračenje u Split, a suprug Zlatko do zadarske Poliklinike treba prijevoz zbog boca od devet litara kisika koje uvijek mora imati uz sebe. No, vjerovali ili ne – ova dva teška onkološka bolesnika ostali su bez prijevoza. A, na žalost, nisu jedini.

Ogorčena ovakvom situacijom, gospođa Vesna nazvala nas je i rekla kako želi i putem našeg portala alarmirati na teško stanje sa sanitetskim prijevozom, ističući kako kombi Zavoda za hitnu medicinu prošlog tjedna – uopće nije vozio na zračenje u Split!

Suprug mi je onkološki bolesnik i proteklog je četvrtka trebao ići kod onkologinje na zadarsku Polikliniku kako bi mu rekli hoće li i dalje primati kemoterapiju. U 8.45 je trebao doći liječnici, zvala sam ih u 8.30 i rekli su mi da će doći po njega za pola sata pošto je 24 sata dnevno na devet litara kisika. I zato ga mi ne možemo voziti. Međutim, nitko nije došao, a poslije se nisu niti javljali, stalno je bilo zauzeto, ne znam jesu li podigli slušalicu, ili što je bilo, ali stalno je bilo zauzeto. Suprug mi stoga uopće nije došao do onkologinje, a kako je popodne dobio fibru, zvali smo Hitnu pomoć i sreća da sam ih zvala jer su ga zbog njegova stanja ostavili na Plućnom odjelu, ogorčeno nam je kazala gospođa Vesna.

Nastavlja s detaljima ove mučne situacije u kojoj je i ona sama ostala bez prijevoza te su je djeca morala voziti na zračenje u Split:

To vam situacija da te Bog sačuva! Čitavog pošlog tjedna nije bilo sanitetskog prijevoza, a danas i jučer je bilo, međutim za neke da, a za neke ne. Kad ih pitaš, kažu da nemaju dovoljno auta, a danas su vozili za Split, ali opet nisu svi stali. A prošlog tjedna uopće nije bilo vozila, niti jednog! Svi smo išli u svojoj režiji, ali imate ljudi koji ne mogu tako ići i ovise o sanitetskom prijevozu, kaže nam gospođa Vesna.

Napominje kako joj je najgore zbog supruga koji ovisi o bocama kisika i zato ne može bez sanitetskog prijevoza:

Naš je sin sanitetskom prijevozu poslao mail da znaju da suprug treba prijevoz, a i ja sam ih zvala par dana ranije i rekli su da je na popisu, međutim, taj dan nisu došli po njega. I ne samo da nitko nije došao, nego se nitko nije ni javio, a kamoli ispričao. Znači, niti ja imam prijevoz na zračenje u Split, niti on do Onkološke ambulante na Poliklinici. Jedan pacijent koji sa mnom putuje u Split prošloga tjedan uopće nije išao na zračenje jer nije bilo prijevoza, jako mi ga je žao, ovo je strašno! – kazala nam je gospođa Vesna, apelirajući ovim putem na nadležne neka nešto hitno poduzmu.

Nakon njene izjave, naravno, odmah smo se obratili Zavodu za hitnu medicinu u Zadru, kako bi razjasnili situaciju sa sanitetskim prijevozom za onkološke pacijente, no ravnateljica Ivana Šimić zatražila je upit mailom te rekla kako će nam odgovor dostaviti do kraja tjedna.

Objavit ćemo ga čim ga dobijemo, no u neformalnom razgovoru saznajemo kako je riječ o tolikom porastu oboljelih od raka da Sanitet jednostavno nema dovoljno vozila za prijevoz svih pacijenata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...