ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Vijećnici SDP-a pitali tko je financirao štrajk u biogradskom vrtiću

Današnjoj sjednici Županijske skupštine nazočilo je 32 vijećnika i vijećnica, a za pitanja županu Božidaru Longinu na Aktualnom satu prijavilo se njih 14 vijećnika, među kojima i SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković koja je ukazala na problematika otočana, poput neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, sigurnost prometa, višesatnog čekanja mrtvozornika, ali i veliki problem s divljim svinjama, osobito na plažama Sestrunja. Mišković je župana pitala planira li Županija raspisati ugovor o lovištu, a njena kolegica Helena Mikulandra podsjetila je na štrajk djelatnika dječjeg vrtića u Biogradu, pitajući tko ga je financirao.

Nezavisni vijećnik Zlatko Marasović konstatirao je da su kriteriji za prijam specijalizanata u Opću bolnicu nelegitimni, potkrijepljujući to činjenicom da se prijavilo samo njih sedam, a među njima niti jedan pedijatar.

Govoreći o prvom linearnom akceleratoru u bolnici, ali i o onom drugom koji tek treba doći, Marasović je postavio pitanje o kašnjenju, tvrdeći kako nije problem kašnjenja u projektu, nego je problem druge naravi. Drugo njegovo pitanje odnosilo se na Prostorni plan općine Starigrad. Strani investitori realiziraju infrastrukturu čak i preko privatnih zemljišta, ne uvažavajući pravo vlasnika zemljišta o njegovoj neprodaji.

Kako je okončan sudski postupak protiv dvije djelatnice srednje škole u njihovu korist, vijećnik Centra Davor Čerkuč, u ime svih oporbenih zastupnika javno im se ispričao, ali upitao je li i Županija spremna preispitati odgovornost pročelnika za školstvo i javno se ispričati.

Neka od pitanja odnosila su se i na kakvoću mora, o skrbništvu za dementne korisnike Doma za stare i nemoćne na Brodarici, financiranju prijevoza učenika na terensku i ostalu izvanučioničku nastavu. Predložena je i odgoda početka nastavne godine za tjedan dana, a upozoreno je i na izgradnju “betonskih mastodonata” na otocima, a najzorniji primjer toga jest Općina Vir. Vjećnici su pitali i o “izvlačenju javnog novca”, te kako je moguće da hotel i hostel posluju sa samo jednim uposlenikom.

Zanimalo ih je i što je sa zakonskom uredbom o povećanju koeficijenta liječnicima specijalistima s više od 15 godina staža. Upitano je i što je s valorizacijom Cerovačkih špilja, koliko je Županija izdvojila financijskih sredstava za sanaciju štete prouzročene prošlogodišnjom poplavom u Obrovcu. Ipak najaktualniji problem cestovni su radovi: zapadni dio, Žmirići, Kožino i Petrčane. No, ima i lijepih vijesti. Naime, u Općini Poličnik nastaje nova škola s devet razreda, za 230 učenika, a nadležno ministarstvo odobrilo je projekt.

Aktualni sat okončan je odgovorima župana Longina i resornih pročelnika. O prvoj točci dnevnog reda, Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, izvjestio je župan Longin i većinom glasova rebalans je usvojen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...