ZBOG BLOKADE PRORAČUNA Udruge branitelja jedva funkciniraju; Mikulić: Uspijevamo tek platiti režije

Jedni od onih koji najviše ispaštaju zbog blokade gradskog proračuna su i braniteljske udruge koje su ostale bez sredstava za normalno funkcioniranje. Dobivaju tek minimalna sredstva kojima pokrivaju režije, a svoje programe ne mogu financirati sve do usvajanja proračuna.

Predsjednik Koordinacije udruga Domovinskog rata Zadarske županije, Ivica Mikulić, kaže kako posljednjih mjeseci jedva funkcioniraju:

Dobivamo tek par stotina eura da možemo pokriti režije, a do blokade smo dobivali veće svote i to nam je jako pomagalo u radu. Bez tih sredstava Grada teško je funkcionirati pa se nadamo deblokadi proračuna, kaže Mikulić.

Naime, gradonačelnik Zadra nedavno je donio “Odluku o izravnoj dodjeli sredstava za financiranje aktivnosti udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva za prvo tromjesečje 2024. godine”. Udrugama s područja socijalne skrbi tako je dodijelio ukupno 25.000 eura, udrugama s područja zdravstva i prevencije ovisnosti 9.100 eura, a udruge s područja zaštite digniteta Domovinskog rata i pomoći hrvatskim braniteljima dobile su ukupnu svotu od 13.200 eura.

Najviše su dobile zadarska Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, 2.500 eura, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske 2.400 eura te Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije 2.000 eura.

Daleko manje dobila je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, svega 600 eura, a ostale udruge Domovinskog rata dobile su od 700 do 800 eura, osim Udruge Žene u Domovinskom ratu te Udruge specijalaca Domovinskog rata “Poskoci” kojima je Dukić dodijelio po 500 eura.

No, najmanje je dobila Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata “Donat”, samo 300 eura, kao i udruge za promicanje vrijednosti antifašizma te udruge domovinske vojske iz II. svjetskog rata i poraća. Naime, zadarskim antifašistima Dukić je iz gradske blagajne za prvo tromjesečje dodijelio samo 400 eura, a Udruzi logoraša iz Dalmacije u Musolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima 300 eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...