ZAŠTO GRAD POPLAVI ZA SVAKE JAČE KIŠE? Šikić: Zadar ima velik problem povećanja slivnih voda

Zadrani koji su jutros krenuli na posao, ili kakvom drugom ranojutarnjom obavezom krenuli u grad, suočili su su se s poplavama na mnogim zadarskim ulicama. Nekima je voda na putu do posla ili djeci do škole čak došla do koljena, a mnogi su vozači opet morali tražiti  alternativne pravce  kako im se automobil ne bi zaglavio u vodi.

Najgore je što se ovakva situacija dogodila i na dionicama koje su obnovljene nakon aglomeracije i u kojima je odvod trebao biti bolje riješen makar dodatnim šahtovima. Zašto je Zadar opet pod vodom, čak i u onim dijelovima kojima je prošla aglomeracija, pitali smo novog direktora Odvodnje, Antu Josipa Šikića.

Zadar ima velik problem povećanja slivnih voda jer gdje je zelena površina ona upija vodu, međutim asfaltirane površine sve su kanalizirane na prometnice. Stoga, kad su rešetke i najčistije, ne uspijevaju upiti svu vodu koja tamo doteče. A moguće je da ima i problema s nečistoćom, poput lišća u sustavu kad jake količine vode jednostavno pretrče preko rešetke ili zastanu pred nekim zidom. Treba ponajprije vidjeti što se može napraviti na nekim kritičnim punktovima na području našega grada, kazao nam je novi direktor Odvodnje, Ante Josip Šikić, koji je nedavno ovu gradsku tvrtku preuzeo od umirovljenog HDZ-ova direktora Grge Peronje.

Osim rješavanja ovog problema, Šikića čeka i nastavak velikog projekta aglomeracije zbog kojega je raskopano pola grada, no sam je napomenuo kako mu je cilj u što kraće vrijeme sagledati projekte i njihovu realizaciju te odrediti korake za nastavak, uz što manje smetnje građanima, osobito kada je riječ o aglomeraciji.

Priprema projektne dokumentacije pročišćivača započela je još za mog prvog mandata u Odvodnji i upravo sam saznao da je projekt u cjelosti završen te da se još čeka novi elaborat zaštite okoliša. Potrebno je i od nadležnog ministarstva dobiti potvrdu za uporabnu dozvolu, najavio je Šikić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...