ZADARSKE SNAGE POBJEDNICE ‘NOVIH SKLADBI’ OMIŠA Preženca – prva nagrada publike, Kapric – prva nagrada stručnog žirija! Cure bravo. Zlato stiže u Zadar…

Trijumf maestra Joška Ćalete u Večeri novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa kao uvod u njegovu autorsku večer u Omišu, ali još i više- trijumf zadarskih ženskih vokalnih sastava. I to kakav!

Skladba „Jopet si mi u son došla“ autora glazbe Joška Ćalete i stihova Ante Valčića, osvojila je zlatnu plaketu prema ocjenama stručnog povjerenstva u Večeri novih skladbi na 58. omiškom Festivalu klapa.

A skladbu je pjevala -zadarska ženska klapa Kapric, koja je za najbolju izvedbu nagrađena zlatnom plaketom FDK-a. Druga nagrada prema ocjenama struke dodijeljena je autorima skladbe „Šapjen“, Blaženku Juračiću autoru glazbe i Marini Čapalija autorici stihova, također u izvedbi klape Kapric Zadar.

Stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr.sc. Mirjana Siriščević i mag. mus. Antonia Tomas, odlučilo je pak treću nagradu ravnopravno podijeliti Vedranu Bonačiću, autoru glazbe i Pjeru Miriću autoru stihova za skladbu „Tira! Mola!“ u obradi Vicka Dragojevića, koju je izvela klapa Morbin iz Donjeg Humca, ali i  upravo Vicku Dragojeviću, kao autoru glazbe za skladbu “Miholjice” na stihove Iva Vojnovića u izvedbi muške klape Kaše iz Dubrovnika.

Najviše simpatija i zlatna plaketa publike pripale su autoru glazbe Mili Čačiji Čaji i stihova Dinku Škevinu za šaljivu skladbu “Fumade” koju je izvela- ženska klapa Preženca iz Zadra.

Stručni žiri za odabir najboljih stihova u sastavu omiška pjesnikinja Branka Mlinar, književnik Siniša Vuković i prof. Bože Mimica Điran, dodijelio je pjesniku Pjeru Miriću plaketu „Drago Ivanišević” kao autoru najboljih stihova za pjesmu „Tira! Mola!“.

U revijalnom djelu večeri prije proglašenja pobjednika nastupila je ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, višestruke pobjednice omiškog Festivala, koje su početkom godine obilježile 20 godina djelovanja. Tom im je prigodom umjetnički voditelj Festivala, maestro Mojimir Čačija, uručio prigodnu plaketu, a program je vodila Edita Lučić Jelić, dugogodišnje poznato i popularno lice Radio Dalmacije i FDK-a.

Triumpf maestra Joška Ćalete u Večeri novih skladbi najbolji je uvod u njegovu autorsku večer koja se održava na istom trgu sv. Mihovila, Velikoj pjaci, večeras, u nedjelju 30. lipnja u 21 sat, istaknuli su iz Festivala dalmatinskih klapa.

-Skladba koja je 10 godina stajala u ladici, sinoć je konačno ugledala svjetlo dana i osvojila srca publike na večeri Novih skladbi u Omišu, izveli smo pjesmu Fumade autora Mile Čačije Čaje i Dinka Škevina i osvojili zlatnu plaketu glasova publike,  a nama je bila čast nastupiti na takvom festivalu, tim više što nas je upravo publika prepoznala. Hvala barba Mili i Dinku na pismi, kao i našoj Tatjana Jergan Botunac na lavovskom poslu, nagrada je za uspomenu u sigurnim rukama kod našeg Davida- poručili su nam iz klape Preženca.

Klapa Kapric na večerima novih skladbi osvojila je zlato stručnog žirija za izvedbu skladbe “Jopet si mi u son došla”, (tekst Ante Toni Valčić), zlato za najbolju skladbu odnio je Joško Ćaleta za spomenutu skladbu, a srebrnu nagradu za autorsku skladbu koju su izvele, pod nazivom “Šapjen”, osvojio je Blaženko Juračić…

– Hvala našim skladateljima što su nam povjerili ova dva nova bisera klapske glazbe, hvala žiriju što je prepoznao i nagradio komadić srca što smo unijele u skladbe i hvala publici što nas je nagradila pljeskom koji je trajao, činilo se, nestvarno dugo- dodali su u fb objavi iz Kaprica.

**************************************************

KLAPA PREŽENCA

Ženska klapa Preženca osnovana je 6. prosinca 2016…

Članice klape su istinske zaljubljenice u klapski izričaj i od početka sudjeluju na raznim smotrama i klapskim događanjima, kao i na poznatom klapskom festivalu “Školjka” u Pakoštanima.  Tu su cure u konkurenciji 15 muških i ženskih klapa osvojile zlatnu plaketu i Grand prix. Tako je nakon 9 godina na 10. jubilarnom festivalu apsolutne pobjede muških klapa prekinut taj niz. Nakon festivala “Školjka” osvajaju i 2. mjesto stručnog žirija na klapskom festivalu “Jelsa od versa”. Prežencu, uz veliku ljubav prema očuvanju klapske pisme i tradicije, veže prijateljstvo i želja da kao klapa potraju što duže u pravom smislu riječi. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu sudjelovali su tri puta 2018., 2019. i 2023.

Klapu čine: 1. sopran-Nikolina Maričević, 2. sopran- Vanjuša Štura, Nensi Segarić, Branimira Jurić, 1. alt- Roberta Soldo i Nada Glavan, 2. alt- Ivana Vlahović, Anita Veršić. Glazbena voditeljica: Tatjana Jergan Botunac.

*********************************************************************

KLAPA KAPRIC

Klapa Kapric osnovana je u rujnu 2011…

Danas broji 7 članica koje je povezuje ljubav prema klapskoj pjesmi. Sve članice klape imaju prijašnje glazbeno iskustvo stjecano sudjelovanjem u raznim zborovima i/ili vokalnim ansamblima. Klapa redovito aktivno sudjeluje na klapskim smotrama i festivalima u županiji, kao i izvan nje, a osim u Hrvatskoj klapa je imala čast promicati tradicionalnu dalmatinsku kulturnu baštinu u Münchenu sudjelovanjem na Oktoberfestu i samostalnim nastupom te u talijanskom Arezzu na kojem smo sudjelovale u Međunarodnom festivalu a capella ansambala. Od samih svojih početaka klapa njeguje isključivo tradicionalni a capella izričaj doprinoseći time očuvanju zaštićene baštine, u svome je radu klapa imala priliku surađivati s mnogim renomiranim klapama i cijenjenim glazbenim stručnjacima, voditeljima vokalnih skupina i autorima klapskih skladbi i obrada. ,Povodom pete godine postojanja i djelovanja, klapa je izdala i svoj prvi nosač zvuka u izdanju Croatia Recordsa, pod nazivom Zapivala tica mala, na kojemu je dala presjek najpoznatijih narodnih napjeva kojima je obilježila svoj rad. Klapa je upravo za svoj rad i doprinos očuvanju kulturne baštine 2021. godine nagrađena grbom grada Zadra. Na završnici ženskih klapa 57. Festivala dalmatinskih klapa osvojile su srebrni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša – drugu nagrada stručnog povjerenstva i Omiški srebrni leut – drugu nagradu publike, prije toga istu su nagradu ponijele i 2013., a 2020., 2021. i 2023.- drugu nagradu žirija na završnoj večeri ženskih klapa FDK-a.

Klapu sastavljaju: 1. sopran- Stjepana Sikirić, 2. soprani- Josipa Miljković, Marija Kutija, 1. alti- Tea Šegić Stipanov, Martina Galošić, 2. alti
Jelena Zore i Ana Tičić. Glazbena voditeljica: Stjepana Sikirić.  U klapi su pjevale Marija Kapor, Ivana Saraga, Roberta Surać, Jelena Tudorović, Ana Zubčić, Josipa Kolega, Katarina Gulan… (PL)

************************************************************************

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...