TRPE I GRAĐANI I FIRME Burčul Gradu predložio da od ministra Butkovića zatraže povratak linije Zadar – Ancona

Za razliku od vijećnika koji sjednice Gradskog vijeća koriste samo za svađe, prepucavanja i galamu, oddnosno vlastitu promociju, nezavisni vijećnik Damir Dado Burčul, sve nazočne, osobito gradonačelnika, zamolio je da interveniraju kod ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Bukovića, te mu pošalju pismo namjere za povrat međunarodne linije Zadar – Ancona.

Burčul je predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića, prethodno zamolio da mu dozvoli minut da obrazloži sve što treba jer vijećnici nemaju dovoljno vremena postaviti sva pitanja:

Možda ne znate ze međunarodnu pomorsku liniju 51, to vam je Zadar Ancona i želim potaknuti inicijativu da svi mi vijećnici, te Grad i Županija, potaknemo neke promjene. Jer radi se o velikoj zavrzlami, problemi su počeli 2011. i 2012. godine. U odnosu na 2017. kada smo iz Zadra imali 64 polaska za Anconu, sada se Jadrolinijin prijedlog plovidbenog reda sveo na svega 18 polazaka, ili samo jedna četvrtina postojećeg, upozorio je Burčul.

Napomenuo je kako je ova linija bila najkraća poveznica s Italijom te da ova dva grada povezuje još od 1965. godine. Naime, linija Zadar – Ancona bia je aktualna tijelom cijele godine, no državni brodoprijevoznik još 2012. godine pretvorio ju je u sezonsku.

Burčul je stoga istaknuo kako je time napravljena velika šteta poduzećima za izvoz ribe, ali i putnicima kojih je 2006. godine bilo 62.000, a 2017. tek 38.000. Razlog je to zbog kojega bi Grad Zadar, poručio je nezavisni vijećnik, trebao intervenirati kod ministra Butkovića.

Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio mu je kako je “dosta teško ponovno vratiti liniju kada je izgubiš”, podsjećajući kako je ista situacija bila i s željezničkim prometom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...