TEŠKA KADROVSKA SITUACIJA Zadarski vatrogasci prošle godine zaposlili 18 sezonaca, ove samo 10

Posao vatrogasca nekad je bio izuzetno atraktivan i nije bilo lako dobiti posao među onima koji i ljude i prirodu spašavaju od vatre, često i teških vremenskih nepogoda. Situacija sa zapošljavanjem, međutim, iz godine u godinu sve je teža te je Javna vatrogasna postrojba i ove godine jedva popunila kvotu sezonaca, a sve teže popunjava i redovan vatrogasni kadar.

Njihov zapovjednik Boris Jović kaže nam kako je odaziv sezonaca ove godine znatno manji nego prijašnjih godina te da ih trenutno u Javnoj vatrogasnoj postrojbi imaju deset, a uključujući i otočna mjesta pod gradom sada ukupno imaju 22 sezonca:

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zadar koje radi zajedno s našom postrojbom ove ih je godine značajno manje s obzirom da smo ih prošle godine imali 18, a ove 10. Jedan se dio sezonaca zaposlio u drugim djelatnostima, a druge smo mi uposlili kao profesionalne vatrogasce na upravo završenom natječaju. U vatrogastvu je sve manje radne snage i to je problem s kojim ćemo se svi zajedno u budućnosi morati nositi, ističe Jović.

Ovaj posao očito više nije tako atraktivan kao prije, osobito zbog plaće i drugih materijalnih prava zbog koji su vatrogasci iz čitave Hrvatske u organizaciji sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca RH 3. svibnja u Zagrebu održali prosvjed. Na ovo su ih primorali dugogodišnja nebriga i nerješavanja radnopravnog statusa vatrogasaca te nepoštivanje odredbi Zakona o vatrogastvu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH.

Ostaje videti hoće li Vlada poboljšati uvjete rada vatrogasaca kako bi opet postali atraktivan poslodavac jer ovo je jedno od najplemenitijih zanimanja i njegovi akteri zaslužuju odgovarajuća primanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...