Stiže vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 40. Sve će prekinuti nagla fronta

Nalazimo se na vrhuncu toplinskog vala koji danas počinje na Jadranu, sutra stiže na kopno, a od subote počinje slabjeti te su lokalno moguća i nevremena. U Dalmaciji i na jugu temperature su već jutros u 6 bile blizu 30 stupnjeva! Točnije, u Splitu je izmjereno 29, u Dubrovniku 27. U ostatku zemlje je bilo oko 25, prenosi Index.hr.

Zanimljivo, u Dubrovniku je u 3 ujutro bilo preko 30 stupnjeva, dok je u Splitu bilo 27. U Zagrebu je također bilo u 3 ujutro 26 dok je u 6 ujutro izmjeren 21 stupanj.

Stiže najgori dan toplinskog vala

Najgori dan toplinskog vala bit će sutra kada će temperature ići do 40 stupnjeva. Crveno upozorenje koje predstavlja vrlo veliku opasnost od toplinskog vala proglašeno je za širu karlovačku, kninsku, splitsku i drubrovačku regiju, dok je ostatak zemlje u narančastom.

Toplinski val nastavlja se i u subotu.

Zbog dolaska promjene vremena koja će donijeti pad temperatura, u nedjelju više nema upozorenja za toplinski val.

“Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36°C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu”, prognoza je DHMZ-a za danas.

Lokalno temperature će ići i do 40 stupnjeva.

Na snazi je upozorenje Meteoalarma

Žuto upozorenje je na snazi za kninsko područje gdje se očekuje da će temperatura ići preko 37 stupnjeva.

Stoga budite oprezni i izbjegavajte boravak na suncu tijekom dana.

Sve će prekinuti nagla fronta

Toplinski val prekinut će nagla fronta sa subote na nedjelju.

Za vikend će generalno biti manje vruće.

Već tijekom subote, kako će nam se približiti fronta, u unutrašnjosti lokalno može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom, lokalno je moguće nevrijeme. Temperature bi ponegdje mogle pasti i desetak stupnjeva, najavljuje meteorologinja N1 Tea Blažević.

U nastavku teksta podsjećamo na preporuke za toplinske valove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...