STADION U SISKU ĆE GORJETI! ‘Nabrijana’ Segesta i HNK Zadar u utakmici istine!

U nedjelju, 9. lipnja s početkom u 18 sati na Gradskom stadionu u Sisku – na rasporedu je prva kvalifikacijska utakmica za popunu trećeg ranga natjecanja, 2.NL – u kojoj se sastaju HNK Segesta i HNK Zadar. Uzvratna utakmica igra se na Stanovima, u nedjelju, 16. svibnja od 17.30 sati.

Bit će to – slobodno možemo kazati utakmica istine za dva bivša prvoligaša – ali i pravi ispit vrijednosti za Zadrane, u kojoj će pokazati mogu li ili ne – protiv super jakog protivnika izboriti viši rang. Bilo bi lijepo kad bi put Siska krenuli i zadarski navijači, možda Tornado, ali tko će ga znati…

Segesta je uvjerljivo osvojila 3.NL- centar pod vodstvom trenera Zorana Buinca (52), prvi strijelac momčadi je 26-godišnji Vlatko Martinović. Najpoznatije ime u sastavu je bivši igrač Hajduka Tonći Kukoč, drugi strijelac Segeste, ujedno i izvođač većine prekida. Valja istaknuti kako mrežu Segeste čuva dojučerašnji član HNK Zadar 20-godišnji Max Matulić.

Hrvatski nogometni klub Segesta Sisak osnovan je 1906. godine, sisačka “Stara dama” najstariji je hrvatski nogometni klub koji se i dalje natječe pod istim imenom te u izvornom formatu. Domaće utakmice igra na Gradskom stadionu Sisak.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske postaje prvoligaš te ulazi u zlatno doba. “Stara dama” provodi 5 sezona u najelitnijem stupnju te dolazi do finala UEFA Intertoto kupa 1996. Sezone 1996./97. nakon doigravanja ispada u 2. HNL te se više nikad nije vratila u najviši stupanj. U sezoni 2023./24. se natječe u 3. NL – Centar, 4. razini hrvatskog nogometa.

Period 90-ih godina dvadesetog stoljeća smatra se najuspješnijim dobom u bogatoj povijesti kluba. Prvi put u povijesti Segesta igra u najvišem stupnju hrvatskog nogometa. U prvoj sezoni u 1. HNL-u, 1992./93. zauzela je uspješno 10. mjesto pod palicom Zlatka Kranjčara. Sezone 1993./94. osvajaju 9. mjesto te dolaze do četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa, a 1994./95., pod vodstvom Milivoja Bračuna dostižu 8. mjesto, uz 13 pogodaka Alena Peternaca.

Sezone 1995./96. nastupa novi format 1. HNL. Segesta kao 6. od 12 klubova u 1. A HNL osvaja plasman za UEFA Intertoto kup te igra doigravanje za sljedeću sezonu 1. HNL. Iako nije ušla u doigravanje za prvaka hrvatske, promašivši tu priliku za 1 bod, prvi dio natjecanja prolazi uspješno s izjednačenom najvećom pobjedom 1. HNL te sezone, velikih 6:0 u 11. kolu protiv Rijeke. U Ligi A postiže 2. mjesto (sveukupno 8.) te uspješnim boravkom u Europi, Segesta završava jednu od ponajboljih sezona u povijesti kluba.

Osvojenim 6. mjestom u prvom djelu 1. HNL-a 1995./96. sezone, Segesta je također osvojila plasman za UEFA Intertoto kup. 29. lipnja 1996. Segesta je odigrala svoju prvu službenu europsku utakmicu, u Sisku, pred 1.500 gledatelja, remiziravši 1:1 (Buinac 6. i Bertilsson 41. ) sa Švedskim Örgryte IS Göteborg. Nakon uspješnog gostovanja u Izraelu protiv Hapoela iz Tel Aviva, upisali su i drugu i treću uzastopnu pobjedu protiv Stade Rennais FC i Luzern FC. Tim rezultatima su bez poraza završili grupnu fazu natjecanja te završivši na prvom mjestu, plasirali se u polufinale.

Segestin protivnik u polufinalu bio je Švedski Örebro SK. U prvoj polufinalnoj utakmici Segesta je u Sisku odnijela pobjedu s 4:0 pogodcima Tadića i Vukasa te je u gostima bio dovoljan poraz 1:4 da se plasiraju u finale. Tim dostignućem Segesta je postala prvi hrvatski klub koji se plasirao u finale nekog UEFA-ina klupskog natjecanja. 6. kolovoza u Sisku odigrala se prva finalna utakmica protiv Danske momčadi Silkeborg IF. Silkeborg je poveo 2:0 pogodcima Fernandeza i Reesa te Vukasov pogodak u 89′ minuti nije bio dovoljan. Na gostovanju u Danskoj 20. kolovoza, Segesta je odnijela pobjedu pogotkom Šašivarevića, što je dovelo ukupan rezultat na 2:2, ali je Silkeborg putem pravila gola u gostima osvojio naslov i plasman za Kup UEFA naredne sezone.

Segesta se od sezone 1996./97. nije vratila u najviši stupanj hrvatskog nogometa. Sezone 1998./99. dolazi do četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa. 2001./02. gubi status drugoligaša te ispada u treći rang, ali osvajanjem naslova prvaka 3. hrvatske nogometne lige u regiji “Središte” 2002./03., vraća se u 2. HNL. Nakon što je u sezoni 2005./06. završila na pretposljednjem mjestu 2. hrvatske nogometne lige, sezonu 2006./07. igra u 3. HNL – Zapad, gdje osvaja drugo mjesto te se nakon doigravanja i pobjeda protiv NK Suhopolje (2:1, 4:1) vraća u 2. HNL u kojoj ostaje nekoliko godina. Također vrijedi spomenuti prolazak u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa 2007./08. po prvi put od sezone 1998./99.

Sezone 2017./18. Segesta postiže najgori rezultat od osamostaljenja Hrvatske, ostvarivši posljednje mjesto u 3. HNL-zapad hrvatskoj nogometnoj ligi u regiji “Zapad”. te ispada u treći rang u hrvatskog nogometa, 3.NL-centar.

Boje koje su obilježile Segestinu su crvena i bijela. Kroz povijest Segesta je najčešće igrala u crvenim dresovima s bijelim vodoravnim prugama, koje simboliziraju povijesne boje Panonske Hrvatske.
Navijačka skupina “Antitalenti” osnovana je početkom sezone 1989./90.

Segesta igra svoje domaće utakmice na Gradskom stadionu Sisak – koji je izgrađen 1956. godine. Smješten je u južno od centra grada, u sisačkoj četvrti Vrbina. Stadion je kapaciteta 8.442 mjesta – od čega je 1.442 natkrivenih sjedećih mjesta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...