SARAJEVO OPEN; Paraplivač Damjan Kardum osvojio broncu

Dvanaestogodišnji Damjan Kardum, nadolazeća mlada nada paraplivanja, osvojio je svoju prvu međunarodnu medalju na prestižnom natjecanju Sarajevo Open 2024.

U klasi S14 za sportaše u spektru autizma, Damjan je pokazao izvanredan talent i upornost, osvojivši brončanu medalju u apsolutnoj konkurenciji.

Rođen 2012. godine, Damjan je svoje prve plivačke zaveslaje napravio 2016., a njegov napredak od tada je bio ništa manje nego impresivan. Njegova posvećenost i trud dva puta su ga dovela do poziva u paraplivačku reprezentaciju Hrvatske, s kojom je nastupio u Sarajevu.

Kao najmlađi sudionik natjecanja i član reprezentacije, Damjan je postao inspiracija mnogima. Njegova trenerica, Silva Žabo iz PPK Frogo, koja je također dio trenerskog stožera paraplivačke reprezentacije, ističe njegovu predanost i sposobnost da prevlada izazove povezane s autizmom.

– Damjanov uspjeh dokaz je da se s autizmom može postići puno toga. On je primjer svima nama da nikada ne trebamo podcijeniti sposobnosti i potencijal koji svatko od nas nosi u sebi. Ova brončana medalja u Sarajevu samo je početak za Damjana, čija budućnost u svijetu paraplivanja izgleda svijetla i obećavajuća, kaže Žabo, koja ima ključnu ulogu u razvoju Damjanovih plivačkih sposobnosti.

S godinama iskustva u radu s paraplivačima, Žabo je specijalizirana za prilagođavanje treninga potrebama svakog pojedinca, posebno onih u spektru autizma. Njezin pristup kombinira strpljenje, razumijevanje i inovativne metode koje omogućuju sportašima poput Damjana da maksimalno iskoriste svoj potencijal. Na natjecanju je bila dio stručnog trenerskog tima u sklopu Hrvatske paraplivačke reprezentacije.

Damjan Kardum je primjer kako osobe s autizmom mogu postići izvanredne stvari kada im se pruži podrška i prilike za razvoj njihovih talenata. Njegov uspjeh u paraplivanju pokazuje da autizam ne mora biti prepreka postizanju ciljeva, već može biti dio jedinstvenog puta svake osobe prema izvrsnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...