PROJEKT STAMBENOG ZBRINJAVANJA Škara: Deset zadarskih obitelji napušta grad i doseljava nam se u Škabrnju!

Na natječaj općine Škabrnja za prodaju terena javio se velik broj obitelji. Riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na općinskom terenu od 46.205 metara četvornih na predjelu Vlačine, a koji je općinskom odlukom prenamijenjen za izgradnju kuća mladim obiteljima koje ispunjavaju kriterije natječaja i još uvijek nisu riješile stambeno pitanje.

Teren vrijedan 929.056 eura Općina je dobila od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za realizaciju Programa demografskih mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. O kakvom se projektu radi, osim velikog odaziva, najbolje govori i podatak da će svim zainteresiranim obiteljima koje ispune uvjete natječaja Općina riješiti i infrastrukturu, odnosno vodu i struju, kako bi im troškovi gradnje kuće bili što manji. Općina će riješiti čak i prilaze kućama asfaltirajući puteve svoji novim stanovnicima.

Mladi HDZ-ov načelnik Ivan Škara iznio nam je najnovije detalje ovog hvalevrijednog projekta koji im je donio odaziv veći od svih očekivanja:

Odlukom Općinskog vijeća izabrano je još 19 ponuditelja i u naredno vrijeme s njima će biti sklopljeni ugovori te sada dolazimo do brojke od preko 46 terena za mlade obitelji. Projekt infrastrukture gotov je, čekamo još dozvolu Zadarske županije te rezultate natječaja za program Bukovica i Ravni kotari Ministarstva regionalnog razvoja na koji smo prijavili milijun eura potrebnih nam za čitavu infrastrukturu, kaže Škara.

U Općini su iznenađeni odazivom na projekt zbrinjavanja mladih obitelji s obzirom da su smatrali kako će im se na natječaj prijavljivati samo obitelji iz Škabrnje koje nemaju građevinske terene:

Međutim, imamo preko 15 obitelji koje su nam se javile iz okolice Škabrnje i ostalih mjesta županije, a iz Zadra nam se javilo više od deset obitelji koje žele doći ovdje živjeti. Ovo je za nas jako dobro jer imamo porast broja stanovnika, što nam omogućuje i veći natalitet te daljni razvoj Općine, ističe načelnik.

Škabrnja tako postaje idealno mjesto za život – izvan grada je, nema gužve i buke, a sve im je nadohvat ruke. Do Zadra su za 15-ak minuta brzom cestom, a u najavi je i obnova pruga s kojom se kreće ovo ljeto.

Prema nekim podacima, za tri godine do glavnog kolodvora trebat će nam svega 15-ak minuta, a kvalitetom prijevoza automatski nam se povećava i kvaliteta života na području Općine. I mladima je ovdje dobro, imamo razne udruge i niz sportskih sadržaja za djecu te kulturno-umjetnička društva. Kako vidimo po natječaju, čini se da bi se mnogi rado mijenjali za život u Škabrnji, zaključuje načelnik Škabrnje.

Ovo prekrasno ravnokotarsko mjesto, nakon kalvarije koju je prošlo u Domovinskom ratu i postalo simbolom stradanja, sada postaje idealnim mjestom za život. Škabrnja nema problem nataliteta i odlaska mještana u veće sredine, naprotiv – o kvaliteti života u Općini najbolje govori podatak da su im se na natečaj javile čak i obitelji iz Zadra koje žele napustiti metež grada i doći živjeti na selo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...