PONOS ZADRA 112. brigada HV-a obilježila 33. obljetnicu osnutka

Ponos Zadra, kako zovu 112. brigadu HV-a, obilježila je  33. godišnjicu osnutka. Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim suborcima na Gradskom groblju u Zadru započelo je evociranje na dane ponosa i slave, kako je naglasio prvi zapovjednik 112. brigade pukovnik Marko Čulina:

Od početka neprijateljske agresije do oslobođenja Hrvatske, najstarija zadarska brigada, s pravom prozvana  “Ponos Zadra”,  branila je područje cjelokupne današnje Zadarske županije. Gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora stvorene su iz redova 112. brigade Zbora narodne garde, poslije Hrvatske vojske, rekao nam je tadašnji zapovjednik, pukovnik Čulina.

Uz obitelji poginulih branitelja, pripadnike 112. brigade, članove veteranskih i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanika Predsjednika RH, generala Mladena Fuzula, izaslanika Vlade RH generala Dragutina Repinca, izaslanika Ministarstva obrane Ivana Zelića, civilnih, vojnih i policijskih dužnosnika Zadarske županije i Grada Zadra, vojni kapelan pater Ivo Topalović predvodio je molitvu za sve poginule i stradalnike Domovinskog rata, kao i za njihove obitelji koje će navijeke oplakivati svoje voljene, one koji su živote dali za domovinu i slobodu koju danas živimo, riječi su patera Topalovića.

Uslijedila je misa zadušnica u Sveučilišnoj kapeli crkve sv. Dimitrija. Program obilježavanja 33. obljetnice osnutka 112. brigade HV završen je otvorenjem izložbe “Dokumenti i fotografije 112. brigade”, autora Marijana Maroje. Izložbu je otvorio rektor Sveučilišta Zadar, Josip Faričić.  Autor Marijan Maroja zahvalio je brojnim posjetiteljima i svima koji su omogućili upriličenje izložbe koja je memento jednog, ne tako davnog vremena i imperativ kulture sjećanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...