PO BABU I STRIČEVIMA Kako je moguće da se za imenovanje Tihane Magaš znalo šest mjeseci prije njena preuzimanja odjela?

Dio zadarskih medija danas je objavio vijest o imenovanju profesorice povijesti iz Gimnazije Vladimira Nazora, Tihane Magaš za pročelnicu za odgoj i obrazovanje Grada Zadra.

Informacija je to koju je naš portal prvi objavio 3. siječnja ove godine, što znači da se za imenovanje ove profesorice znalo već gotovo pola godine. Jednako tako, objavili smo i vijest o imenovanju Dukićevog kuma, psihologa Mladena Klanca, za pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb. I za njega smo mjesecima ranije od izvora u Gradu saznali da će preuzeti odjel od dugogodišnjeg smijenjenog pročelnika Marija Pešuta.

Javnost se stoga s pravom pita – kakva je to politika zapošljavanja kada se već mjesecima unaprijed zna tko će biti primljen? Zašto Grad uopće provodi natječaje? I kakvu ovo sliku ostavlja o gradskoj izvršnoj vlasti kada javnost zna da su već mjesecima ranije odlučili koga će uhljebiti na određeno mjesto?

Naime, u gradskoj upravi negoduju svaki put kada neki mediji otkriju, kao što smo učinili mi u slučaju Klanca i Magaševe, koga će imenovati na neko mjesto, osobito ono pročelničko. Nije, naime, zgodno kada ti javnost mjesecima ranije sazna da je natječaj namješten te da je testiranje kandidata samo puka forma koju treba ispuniti radi dojma demokratičnosti gradske vlasti.

Još je žalosnija predstava oko izbora najboljeg kandidata koja sljedi nakon objave natječaja, poput poziva kandidatima na testiranje te o bodovima potrebnim za zapošljavanje. Naime, zamislimo tu situaciju u kojoj gradska izvršna vlast, istodobno dok piše uvjete natječaja i kandidatima naznačuje što sve moraju riješiti da bi dobili posao, već unaprijed zna koga će zaposliti, odnosno da je natječaj puka smijurija. Podsjetimo stoga na ovu grotesku od izbora “najboljeg kandidata” za pročelnika Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje:

Za kandidate prijavljene na javni natječaj koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja provest će se testiranje radi provjere znanja i sposobnosti putem pisanog testiranja i intervjua. Za svaki dio provjere kandidatima se dodjeljuje broj bodova od 1 do 10. Intervju se provodi samo s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50 % ukupnog broja bodova iz svakog dijela provjere znanja i sposobnosti, navode u Gradu.

Tihana Magaš za koju smo prije šest mjeseci naveli da je nova pročelnica za odgoj i obrazovanje tako ovih dana preuzima gradski odjel, Nekić joj postaje savjetnik, a Grad može zadovoljno trljati ruke kako je  narodu pred nosom zaposlio još jedan svoj kadar glumeći kako izabire najboljeg kandidata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...