Otvorenje izložbe ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine”

Otvorenje izložbe ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine” održava se u četvrtak 6. lipnja 2024. godine u 12:00 sati, u Edukativno-prezentacijskom centru za podvodnu arheologiju Sv. Nikola.

Izložba je projekt suradnje Nacionalnog muzeja podvodne arheologije u Cartageni (ARQUA) i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, ostvaren temeljem Memoranduma o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine, kojeg je Centar potpisao s Ministarstvom kulture i sporta Kraljevine Španjolske, u srpnju 2023. godine u Madridu.

Izložbom će se predstaviti UNESCO-vi primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini, zajedno s video materijalom i replikama najzanimljivijih nalaza iz Španjolske i Hrvatske.

Nakon što je hrvatski Sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom na lokalitetima pličina Velika nedaleko Cavtata, Letavica i Baron Gautsch upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini u lipnju 2023. godine, namjera je ovog zajedničkog projekta dodatno promicanje zaštite kulturne i prirodne baštine za buduće generacije.

Kao „najbolje prakse“ smatraju se inicijative poduzete na primjeren način i u skladu s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine koje široj javnosti omogućuju pristup podvodnoj kulturnoj baštini. Ukupno je 13 primjera koje nose titulu najboljih praksi, a  Španjolska je trenutno država s najvećim brojem (šest).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...