OBMANA JAVNOSTI Grad pozvao mlade neka “preuzmu kormilo u donošenju odluka u Zadru”, a Centar za mlade – zatvoren

S internetskih stranica Grada Zadra danas trešti objava “Mladi preuzimaju kormilo u donošenju odluka u Zadru!”. Naslov zvuči jako optimistično, zapravo moćno, kao da je gradska izvršna vlast odlučila mladima konačno dati važnu ulogu u društvu, dapače dat će im čak i “kormilo u donošenju odluka”. Međutim, u svemu tome zvoni jedan mali problem, a to je da je glavna ustanova koju su im obećali, Centar za mlade – i dalje zatvoren.

No, Gradu to očito ne smeta jer javnost izvješćuju da je započela provedba projekta pod nazivom ZD-154-ML koji će omogućiti da se “glas mladih koji žive ili borave u Zadru čuje u procesu donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade”:

– Grad Zadar želi razviti Program za mlade Grada Zadra koji će biti usmjeren ka poboljšanju kvalitete života mladih te adresiranju potreba i interesa mladih. Osim što će se tijekom projekta ispitivati potrebe mladih, on je izvrsna prilika za učenje i razvijanje vještina jer će mladi moći sudjelovati u kreativnim i inovativnim radionicama, seminaru o zagovaranju i studijskom posjetu u gradove koji kvalitetno uključuju mlade u procese donošenja odluka i sustavno provode politike za mlade. Ako si mlada osoba i zanima te kako se možeš uključiti i pridonijeti izradi Programa za mlade, ili samo želiš upoznati vršnjake i naučiti nešto novo, ispuni prijavnicu i sudjeluj na početnoj konferenciji projekta, poručuju u Gradu, napominjući kako će se početna konferenija održati 20. lipnja ove godine.

Međutim, problem je u tome što će se konferencija održati na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Zadar, a koji je zapravo novouređeni dio Centra za mlade  koji još uvijek nije riješio pravni status te se i ne može otvoriti. Ovime su se obistinile spekulacije kako će Grad Zadar Centar ipak staviti u uporabu iako još nemaju niti ustanovu koja bi upravljala njime. Predsjednik Radne skupine Centra za mlade i Gradskog vijeća Zadra, Marko Vučetić, kaže kako Grad ovime zapravo, uz pomoć upravnih odjela za kulturu te socijalu i školstvo, pred javnošću pokušava stvoriti privid kako je upućeni poziv udrugama da zaposjednu prostor u stvari njihova pobjeda.

Ovdje se radi i o dodvoravanju Domovinskom pokretu s obzirom da je vijećnik Damir Biloglav htio da ovaj centar više djeluje kao Centar za mlade, a manje kao Centar za suvremenu kulturu i umjetnost. Grad sada pokušava stvoriti prilično naivnu naraciju kako je ovo ipak Centar za mlade, a zapravo je riječ o jednoj tužnoj situaciji lišenoj svakog visokospoznajnog sadržaja. Jer, to što su se mladi i udruge našli u prostoru koji nije organiziran i institucionalno uređen, ne može se promatrati nikakvim oživljavanjem prostora, već je riječ o uspostavljanju političke kontrole nad centrom koji još nije osnovan, već je samo skladišni prostor za mlade, zaključuje Vučetić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...