OBILJEŽAVANJE DANA GRADA NINA; Svečano otvorenje izložbe doniranih umjetnina Marije Višić Guine gradu Ninu

Povodom obilježavanja Dana Grada Nina, u četvrtak 6. lipnja 2024. godine, u 20,00 sati, u galeriji Višeslav ninske Barokne kuće, svečano će se otvoriti izložba slika na svili i keramoreljefa renomirane zadarske umjetnice Marije Višić Guine.

Na izložbi će biti predstavljen samo jedan dio bogate donacije umjetnina ugledne zadarske umjetnice i likovne pedagoginje Marije Višić Guine Gradu Ninu.

Cjeloživotno zanimanje ova iznimna žena posvetila je sustavnom povezivanju likovnih umjetnosti s odgojem mladih naraštaja popularizirajući i promovirajući umjetnost te je kao takva bila i prva mentorica likovne umjetnosti studentima zadarskog Filozofskog fakulteta.

Iako je likovni vokabular Marije Višić Guine raznolik, od koloristički upečatljivih slika na svili preko skulptura do unikatnog nakita i primijenjene umjetnosti, njezin fundus keramoreljefa pravo je bogatstvo ne samo po broju modeliranih djela već i po inovaciji, maštovitosti i kreativnosti.

No, govoreći o Mariji Višić Guini ističe se još jedna komponenta po kojoj je posebno poznata, a to je njezin neumorni humanitarni rad i djelovanje. Nesebično je donirala svoje brojne radove muzejima, institucijama, udrugama i potrebitim osobama.

Donacijom zbirke umjetnina Ninu, pokazala je izuzetnu razinu poštovanja i povjerenja prema prvoj povijesnoj prijestolnici hrvatske države, kao mjestu koje zna dostojanstveno čuvati i prezentirati bogatu kulturnu baštinu koja mu je povjerena.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...