O TOME SE MALO ZNA Ima neka tajna veza između Zemunika, sira trapista i Petra Preradovića

Dobar vam dan dobri i loši ljudi.

I naš Zemunik ima svoje stare presedane. Biste li ikada povezali to naše mjesto u zaleđu Zadra s proizvodnjom sira trapista u njemu i s velikim hrvatskim pjesnikom Petrom Preradovićem kao veleposjednikom na tom području!? Vjerojatno ne biste. Ali sve je tako bilo u davnoj prošlosti.
Za Petra Preradovića svi znademo kako je, uz ostalo, bio i autor poznate domoljubne, avangardne pjesme „Zora puca bit će dana“ iz doba hrvatskog preporoda, ali – Petar Preradović veleposjednik!?

U Zemuniku je tada, na mjestu gdje je danas starački dom (prije toga duševna bolnica), bio samostan fratara Svetog trojstva. Tu su ustvari živjeli i radili fratri trapisti i proizvodili sir koji je po njima i nazvan trapist.
Držali su blago (stoku), najviše krave koje su pasle po plodnim poljima i ledinama od kojih su bile najpoznatije Piket i, ona najveća, Jezerina.
Od zapadne strane samostana fratara trapista pa sve do Smokovića nalazili su se posjedi Petra Preradovića koji je poslije cijelo svoje imanje prodao jednom našem Arbanasu.
U Zemuniku je i danas više podrijetlom arbanaških prezimena kao Alvir, Paleka, Ćurković, Prenđa, Đerđa, Marušić i drugi.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...