METEO ZADAR ILI SAHARA Subota i nedjelja- more, plaža, klima, boca vode i suncobran, idući tjedan- možda i kišobran…

Kako ste spavali sinoć, i jeste li spavali, nema smisla uopće ni pitati u aktualnim tropskim uvjetima. Toplinski val se i dalje nastavlja, ali ipak s različitim projekcijama na širem prostoru RH.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj danas nas očekuje promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom. Kod nas, na Jadranu i uz njega-  sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom djelu obale moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak. Danju manje vruće, najviša temperatura uglavnom od 29 do 34 °Celzija.

U Zadru i Dalmaciji, rekli smo, većinom nam predstoji sunčano i vruće, vjetar povremeno umjereno jugozapadni i sjeverozapadni, popodne na otocima prolazno i jak. Najviša dnevna temperatura- prognozira DHMZ-  između 33 i 36 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja za zemlju, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu donosi promjenljivo oblačno i dalje nestabilno. Mjestimice će padati kiša, lokalno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, moguće i izraženijih, osobito poslijepodne i navečer na istoku, u Dalmaciji uglavnom suho i sunčano. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, prema večeri podno Velebita i jaka. Najniža temperatura od 17 do 22, na Jadranu između 22 i 26, najviša dnevna od 25 do 30, na moru između 30 i 34 °Celzija.

Ekstremna vrućina bila je proteklih dana praćena i visokom koncentracijom saharskog pijeska. Ne samo na Jadranu i u Hrvatskoj, već i u velikom dijelu južne i srednje Europe, “Sahara” se mnogima popela na vrh glave, nažalost još je tu i umanjuje ugođaj vedrog vremena.

Uglavnom, subota nam donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Koncentracija saharskog pijeska bit će u opadanju što će se osobito primijetiti krajem dana. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, kasno popodne na moru može imati pojačan udar. Minimalne jutarnje temperature zraka od 17°C, u Dalmatinskoj zagori i ponegdje uz obalu i 28 stupnjeva. Najviše dnevne temperature u laganom padu u odnosi na petak, većinom od 32 do 37°Celzija.

U nedjelju će biti pretežno vedro. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije umjerena naoblaka. Koncentracija pustinjskog pijeska gotovo će se potpuno smanjiti, noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Kasno popodne na moru može imati pojačan udar. Minimalne jutarnje temperature zraka od 16°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 27°C ponegdje uz obalu, najviše dnevne temperature u daljnjem laganom padu i bit će većinom od 29 do 34 Celzijevih stupnjeva.

Idući tjedan, najavljuje pak Dalmacija Danas, dolazi nam promjenjiva naoblaka, u ponedjeljak povremeno s pljuskovima koji će još češći biti od utorka. Temperature će osjetno pasti u odnosu na aktualni tjedan.

A evo – klikom na LINK–  što nam je o vremenu i meteo prilikama općenito, u nedavnom razgovoru za Antenu Zadar, kazao naš Zadranin, poznati meteorolog Darijo Brzoja…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...