KOLIKO JE OPRAVDAN ENIJEV AMANDMAN? Nasadi godišnje dobiju svega 20 zahtjeva za kremiranjem, uglavnom stranaca

Nezavisni vijećnik Enio Meštrović na Gradskom vijeću i sastancima s gradonačelikom stalno maše svojim amandmnom o gradnji krematorija na novom gradskom groblju u Crnom. Doduše, nakon što je ovaj zahtjev više puta ismijan u javnosti, Meštrović je izjavio kako su amandman o krematoriju podnijeli da Grad “mogu s nečim držati”.

Kako je gradnja krematorija teška visokih pet milijuna eura, nije ovaj zahtjev ipak sprdnja da se s njim ovako olako postavljaju uvjeti. Osim toga, tradicija je Dalmatinaca takva da se zaista rijetko tko želi kremirati, a jednako je i u cijeloj Hrvatskoj.

U gradskoj tvrtci Nasadi stoga smo provjerili koliko je zapravo opravdan ovaj Meštrovićev amandman o krematoriju, odnosno koliko Zadrana traži da se njihov pokojnik kremira, a riječ je o postupu koji se provodi u Zagrebu. O tome kolika je zapravo potražnja za kremiranjem možda najbolje govori podatak da je zagrebački krematorij i dalje jedini u cijeloj Hrvatskoj.

Od direktora Nasada, Josipa Krnčevića, saznajemo kakva je stvarna situacija u Zadru te koliko se građana na ovaj način oprašta od svojega pokojnika:

Imamo jako mali broj zahatjeva za kremiranjem, godišnje najviše 20-ak, a ljeti više jer turisti koji su ovdje došli na ljetovanje radije svojeg preminulog kremiraju jer im je tako lakše nego organizirati prijevoz tijela do kuće. Takva je naša tradicija i kremiranja je stoga jako malo, iako će se krematorij morati graditi, ali u nekoj daljnjoj budućnosti, kaže nam Krnčević.

S obzirom je i u Zadru, kao i u cijeloj Hrvatskoj, sve više radnika iz azijskih zemalja u čijoj je tradiciji kremiranje, a ne ukop u zemlju, pitali smo ga je li već imao ovakvih zahtjeva stranih radnika. No, kaže kako dosad nisu imali niti jedan zahtjev.

Podaci o ukupnom broju kremiranja u našoj županiji, osobito onaj o tome kako za njim najčešće posežu turisti, na kraju najbolje pokazuje koliko je zapravo realan Meštrovićev amandman o gradnji krematorija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...