KIŠA SPASILA SITUACIJU U Zadru toplotni val, ali nema požara!

Iako su meteorolozi za danas u Zadru najavljivali temperature i do 40 stupnjeva, živa u termometru ipak nije porasla do tih vrijednosti.  Dobro je to i za zadarske vatrogasce koji su za čestih toplotnih udara znali imati jako teške situacije na terenu.

Naime, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Boris Jović, potvrdio nam je ono što se već polako dalo naslutiti iz medijskih izvještaja u kojima ove godine nema onih o požarima:

Kiše koje su pale proteklih petnaestak dana prolongirale su početak požarne sezone i trenutno zaista nemamo velikih požara na otvorenom. Te su nam padaline jako puno pomogla jer je vegatacija još zelena, a proteklog je tjedna jake kiše bilo po čitavom prostoru naše županije. Situacija nam je stoga sada više nego dobra, međutim kreće sušno razdoblje jer će se usljed velikih vrućina vegetacija posušiti. No, barem zasad imamo više nego dobru situaciju, kaže vatrogasni zapovjednik.

U trenutnoj kadrovskoj situaciji to im ide na ruku jer su, kako nam je Jović kazao, ove godine zaposlili manje sezonaca s obzirom da je odaziv znatno manji nego prijašnjih godina te da trenutno u Javnoj vatrogasnoj postrojbi imaju deset, a uključujući otočna mjesta pod gradom ukupno 22 sezonca:

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zada koji radi zajedno s našom postrojbom ove ih je godine značajno manje s obzirom da smo ih prošle godine imali 18, a ove 10. Jedan se dio sezonaca zaposlio u drugim djelatnostima, a drugi smo uposlili kao profesionalne vatrogasce na upravo završenom natječaju. U vatrogastvu je sve manje radne snage i to je problem s kojim ćemo se svi zajedno u budućnosi morati nositi, ističe Jović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...