HRVATSKA U DALMACIJI DOMAĆIN 13. ISABS KONFERENCIJI: U Splitu nastavak niza vrhunskih znanstvenih predavanja

Na 13. ISABS konferenciji, koja se održava u Splitu u hotelu Radisson Blu, nastavljen je bogat program u ponedjeljak 17. lipnja. Poslijepodnevni dio konferencije započeo je predavanjem Sir Richarda J. Robertsa čime je otvoren dio konferencije posvećen dobitnicima Nobelove nagrade. Sir Richard J. Roberts dobitnik je Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1993. godine, a svoje je izlaganje posvetio ulozi metilacije DNA u bakterijama.

Nastavak poslijepodnevne sesije posvećen je pok. prof. dr. sc. Mosesu Schanfieldu, američkom forenzičaru i osnivaču ISABS-a, koji je sudjelovao u identifikaciji skeletnih ostataka iz masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sesiju su vodili prof. Henry Lee i ravnatelj Instituta za antropologiju, prof. Damir Marjanović. Prvi predavač, dr. Walter Parson, govorio jendrijske DNA u forenzici kroz kronološki pregled najznačajnijih otkrića. Između ostalog, spomenuo je i analizu mitohondrijske DNA u poznatom slučaju identifikacije obitelji Romanov. U nastavku je prof. Bruce Budowle održao predavanje o forenzičkim alatima i bazama podataka za pretraživanje osumnjičenika za zločine te je publiku pobliže upoznao sa zanimljivim slučajevima identifikacije ubojica u sklopu više slučajeva diljem Sjedinjenih američkih država.

Sesija se nastavila s predavanjem prof. Mitchella Hollanda koji je govorio o sekvenciranju cijelih mitogenoma i najnovijioj tehnologiji koja navedeno omogućuje s visokom preciznošću i u iznimno brzom vremenskom periodu. Dr. Susan Walsh je zatim predstavila koliko informacija o ljudskom fenotipu, odnosno izgledu (ponajviše licu) možemo predvidjeti iz DNA i kako izgledaju rezultati navedenih istraživanja, odnosno rekonstrukcije lica. Dr. Eskeatnaf Mulugeta održao je predavanje o budućnosti istrage zločina u eri jednostaničnih omics metoda koje se nastoji uvesti u forenzična ispitivanja, a koje imaju široki spektar primjena, od određivanja spola i identifikacije pojedinaca do predviđanja fenotipova.

U nastavku se prof. Frederick Bieber javio video linkom iz Sjedinjenih američkih država s izlaganjem o izazovima korištenja DNA kao traga u u sudskim vještačenjima. Pri tome se osvrnuo i na slučaj poznate tvrtke “23andme” koja se našla u središtu sudskog procesa zbog hakerskog napada i posljedičnog otkrivanja osobnih podataka gotovo sedam milijuna korisnika.

Na samom kraju sesije predavanje je održao prof. Antti Sajantila koji se osvrnuo na vezu između forenzičke virologije i arheovirologije te je naglasio da DNA virusa također može pružiti informacije o geolokaciji domaćina, kako danas tako i u prošlosti. Poslijepodnevni dio programa zatvorio je prof. Henry Lee iznimno zanimljivim predavanjem o korištenju i zlouporabi genetskih dokaza u kriminalističkim istragama. Osvrnuvši se na izazove s kojima su se istražitelji forenzičari susretali u prošlosti, ukazao je i na izazove koji tek slijede. Paralelno s glavnim programom održana je i Nutrigenomics 365 radionica, kao i Prva konferencija Međunarodnog društva stručnjaka za regenerativnu medicinu (IARMES).

13. ISABS konferencija nastavljena je u utorak 18. lipnja jutarnjom sekcijom Regenerativna medicina. Prvo predavanje održala je prof. Julie Allickson, a odnosilo se na razvoj bioterapeutičkih metoda i kliničkih istraživanja usmjerenih novim pristupima liječenju u Mayo klinici. Prof. Allickson je ravnateljica Centra za regenerativnu bioterapiju Klinike Mayo u kojoj se godišnje liječi 1.3 milijuna pacijenata iz čak 130 zemalja svijeta. Sljedeće predavanje predstavilo je napredak u novim metodama i korištenju genske terapije u liječenju osteoartritisa.

Prof. Christopher Evans izložio je povijesni razvoj genske terapije temeljene na adenovirusima koji traje već više od tri desetljeća. Predkliničke studije pokazale su dobre rezultate liječenja te su trenutno u tijeku klinička istraživanja na pacijentima koji boluju od osteoartritisa. U nastavku sesije prof. Elisabeth Rosado Balmayor predstavila je potencijal korištenja glasničke RNA kao alternative genskoj terapiji u regenerativnoj medicini, specifično u regeneraciji koštano mišićnog tkiva.

Prof. Rosado Balmayor istaknula je da glasnička RNA može biti korištena za ekspresiju bilo kojeg proteina i posljedično liječenja velikog broja bolesti. Izložena predklinička istraživanja na stanicama i animalnim modelima pokazala su značajne rezultate i velik potencijal za buduće kliničke studije, posebno u procesima zacjeljivanja kostiju. Zatim je doktorandica Nikolina Pleić predstavila statistička istraživanja koja pokazuju značajne dobrobiti korištenja vitamina D u poboljšanju hormonalnog statusa i funkcije štitnjače, a koja se temelje na Mendelovoj korelaciji i randomizaciji. Program je nastavljen predavanjem našeg vodećeg znanstvenika i predsjednika ISABS-a prof. Dragana Primorca je predstavio rezultate liječenja osteoartritisa mikrofragmentiranim masnim tkivom koje sadrži mezenhimalne stromalne i druge stanice, a koje se provodi u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Rezultati nedvojbeno pokazuju porast razine glikozaminoglikana unutar hrskavičnog tkiva te povećanje pokretljivosti ekstremiteta i smanjivanje boli. Isto tako prikazao je preliminarne rezultate OMICS analize u plazmi pacijenata s osteoartitisom nakon aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva.

U nastavku, prof. Giuseppe Orlando izložio je inovativnu metodu prijenosa i transplantacije mitohondrija u regenerativnoj medicini, posebno regeneraciji organa. Ova tehnika ima potencijal značajno unaprijediti tretmane za različite bolesti i stanja koja uzrokuju oštećenje organa, pružajući nove mogućnosti za regeneraciju i oporavak pacijenata. Prof. Peter Wheling predstavio je terapiju liječenja bolesnika s kroničnom boli, osteoartritisom te sportskih ozljeda temeljenu na autolognoj terapiji serumom. Profesor je objasnio mehanizme regeneracije i inhibicije boli koji se aktiviraju autolognom terapijom serumom, te je izložio rezultate kliničkih studija koje potvrđuju učinkovitost ove terapije i njezine pozitivne ishode za pacijente. U nastavku, prof. Vered Kivity održala je predavanje o potencijalnoj primjeni mezehimalnih stromalnih stanica u unapređenju regenerativne medicine te je predstavila terapiju s izvanrednim rezultatima u svrhu smanjenja smrtnosti kod teškog respiratornog distresa, a koju provodi u tvrtki Bonus BioGroup koja surađuje sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina.

Nakon jutarnjih predavanja, uslijedila su predstavljanja knjiga, a koje donose važne spoznaje i inovacije u područjima genetike i farmakogenomike. Prva knjiga, “Genetska rekonstrukcija prošlosti: Analiza DNA u forenzici i ljudskoj evoluciji”, autora prof. Henryja A. Erlicha, bavi se korištenjem DNA analize za razjašnjavanje evolucijskih procesa i rješavanje forenzičkih slučajeva. Ova knjiga pruža detaljan uvid u tehnike i primjene genetske analize, te ističe važnost DNA u razumijevanju ljudske prošlosti i identifikaciji u forenzičkim istragama.

Druga knjiga, “Farmakogenomika u kliničkoj praksi”, čiji su urednici Dragan Primorac, Wolfgang Höppner i Lidija Bach-Rojecky, istražuje kako genetske varijacije među pacijentima mogu utjecati na njihov odgovor na lijekove. Ova knjiga pruža kliničarima i istraživačima praktične smjernice za implementaciju farmakogenomike u medicinsku praksu, čime se omogućava personalizirani pristup liječenju. Obje knjige predstavljaju značajne doprinose znanosti, nudeći napredne metode i praktične primjene koje unapređuju medicinska istraživanja i praksu. Jedan od ključnih događaja kongresa je tradicionalna emisija “Nobel Spirit” koja će se održati danas poslijepodne, a emitirat će se uživo putem Hrvatske radiotelevizije sa splitskog Sustipana. Emisija će ugostiti tri Nobelovca, Sir Richarda Robertsa, prof. dr. Gregga Semenze i prof. dr. Svantea Pääba, a cilj je javnosti približiti njihova promišljanja o svojim istraživanjima, otkrićima koja su dovela do Nobelove nagrade, ali i raspraviti njihove poglede u znanstvenu budućnost…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...