HOĆE LI HDZ SUTRA IPAK IMATI 14 RUKU? Uz 10 vijećnika HDZ-ove koalicije, zasad imaju i glasove nezavisnih Burčula i Frank

 

Sutra je HDZ-ovo biti ili ne biti. Iako je sve dosad ukazivalo na to da nema apsolutno nikakve mogućnosti da se proračun izglasa, na sjednici Gradskog vijeća moglo bi doći do kopernikantskog obrata.

Naime, proračunska situacija dan uoči sjednice je sljedeća: HDZ s partnerima ima 10 glasova, nezavisni Adela Frank i Damir Dado Burčul najavili su ruku za proračun, nezavisni Enio Meštrović neće podići glas ukoliko HDZ ne prihvati njegov uvjet o prostornom planu i 40 posto zelenila, a ovi to nisu prihvatiti, Akcija mladih na sastanku s gradonačelnikom ponudila je amandmane teške 3,5 milijuna eura i korekcije prostornog plana, no nema odgovora iz Grada o ispunjenu ovih uvjeta.

SDP je već izrijekom najavio kako nema šanse da glasuje za proračun, o čemu nam je predsjednik Gradske organizacije Daniel Radeta izjavio:

Stavove sigurno nećemo mijenjati preko noći jer Grad ništa nije uspio napraviti od prethodne sjednice na kojoj se glasovalo za proračun. Stoga kod nas sve ostaje nepromijenjeno jer već smo iznijeli naše uvjete: prvi put to je bilo uklanjanje ustaških murala, a drugi da se otkrije tko je izdao nezakonite građevinske dozvole mafijašima iz građevinskog sektora s obzirom da vidimo kakav se nered događa u prostoru. Kako niti na jedno ni drugo nismo dobili odgovor, ostajemo pri svom stavu, najavio je čelnik SDP-a.

DP-ov Damir Biloglav također nam je rekao da neće podržati proračun s obzirom da mu je u Uredu gradonačelnika prezentirano nešto sasvim drugačije od onoga što je očekivao vezano za funkcioniranje Centra za mlade, a on na to ne pristaje:

Od strane gradonačelnika i njegovih najbližih suradnika to mi je predstavljeno kao odluka o početku rada Centra za mlade, što bi nekako i bilo u skladu mojim uvjetima da podržim proračun ukoliko Centar za mlade počne funkcionirati u onom sadržaju kako je u početku bilo zamišljeno. Međutim, ovdje se uopće ne radi o početku rada Centra! Radi se o nacrtu odluke koja tek ide u savjetovanje, ali to nije to. Jer pitanje je hoće li ta odluka doživjeti kakve izmjene, odnosno kakva će u konačnici biti. A to onda znači da u ovom trenutku ne postoje uvjeti da ja podržim proračun, kazao nam je prije pet dana.

Bit će ovo, dakle, dosad najneizvjesnija sjednica jer su, kako vidimo, sve karte još otvorene. A ono što je najvažnije – HDZ u ovom trenutku obavlja razgovore s onima za koje smatra da bi ih mogli privoljeti na glasovanje. Do sutra ćemo stoga doznati za tko zna kakva iznenađenja. Naime, može se ponoviti i scenarij sa zadnje sjednice u ožujku kada je dio oporbe zatražio skidanje  točke proračuna s dnevnog reda. Sve su opcije, dakle, još uvijek otvorene.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...