GRADONAČELNIK ISPRED SVOG VREMENA:IZABRAN VOLJOM NARODA OSTVARIO JE KLJUČNE PROJEKTE INFRASTRUKTURE; ZADAR JE DOBIO ŽELJEZNICU; ZRAČNU LUKU, TVORNICE, TURISTIČKA NASELJA

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili

Ove nedjelje je stotinu godina od rođenja Kažimira Zankija jednog od najvećih i najzaslužnijih gradonačelnika Zadra u povijesti grada.Taj veliki čovjek, gospodarstvenik i domoljub čiji je doprinos u razvoju Zadra gotovo nemjerljiv, ostat će u povijesti zapamćen i kao jedini čelni čovjek Grada i Općine u bivšoj državi koji je IZABRAN VOLJOM NARODA MIMO PARTIJE!
O Kažimiru Zankiju uglavnom se pisalo kao o sudioniku i stradalniku u Hrvatskom proljeću te i o gospodarstveniku koji je Zadar i okružje zadužio vrijednim uratcima.Neki su ga povjesničari čak proglasili najvećim hrvatskim gradonačelnikom 20. stoljeća, jer je u samo pet godina vršenja dužnosti predsjednika Skupštine Općine Zadar ostvario ključne projekte infrastrukture.Zadar je dobio željeznicu, zračnu luku, izgrađene su nove tvornice i turistička naselja. Bio je hrabar, poduzetan, razborit i mudar čovjek , gradonačelnik koji je vidio dalje i više od sredine u kojoj je živio i djelovao. Njegovo je načelo bilo vratiti u Zadar sve visokoškolovane Zadrane , kako bi radili u korist našeg kraja.
U bivšoj državi je odbačen, a danas u Zadru postoji ulica s njegovim imenom.Kažimir Zanki rođen je 30. lipnja 1924., a umro je 13. srpnja 2000.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...