Gol razlika bi mogla koštati Hrvatsku prolaska u osminu finala

Hrvatsku je u prvom kolu grupne faze na Europskom prvenstvu porazila Španjolska 3:0 i u prvih pet utakmica turnira je jedina selekcija na turniru koja nije zabila gol. Tim porazom se uvelike i pozdravila šansama za osvajanjem skupine i potencijalno lakšem ždrijebu u osmini finala.

No situacija je daleko od izgubljene. Hrvatska i dalje ima vrlo realne šanse da uzme drugo mjesto u skupini. To znači da bi išla na drugoplasiranu momčad iz skupine A u kojoj igraju Njemačka, Švicarska, Mađarska i Škotska. No dalje će ići i ako bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ipak, visina poraza bi joj mogla donijeti pakao.

Italija bi u zadnjem kolu mogla ući korak ispred

U drugom kolu grupne faze Hrvatska igra s Albanijom. Pod pretpostavkom da pobijedi, svom silom će navijati za pobjedu Španjolaca protiv Italije. U slučaju da te dvije reprezentacije remiziraju, Italiji bi u zadnjem kolu bio dovoljan remi i protiv Hrvatske da završi ispred na tablici.

U slučaju da pobijedi Italija, Hrvatska bi bila na istom broju bodova kao i Španjolska, ali s lošijom gol-razlikom (osim u slučaju da Talijani pobijede s tri i više razlike) i međusobnim omjerom. Uz to, Španjolska u zadnjem kolu ima Albaniju i za očekivati je da neće kiksati.

Ono što je jako loše je to da je Hrvatska izgubila s čak tri gola razlike. Kada bi do kraja grupne faze pobijedila samo Albaniju, Hrvatska bi vrlo vjerojatno bila treća, a čak i s gol-razlikom od minus dva, imala bi preko 50 % šanse za plasman.

No to bi joj trebalo donijeti i puno teži ždrijeb u osmini finala. Ovisno o tome kako se rasporede trećeplasirane ekipe koje idu dalje, Hrvatska bi kao trećeplasirana mogla igrati s pobjednikom skupine E ili pobjednikom skupine F. Osim u slučaju velikog iznenađenja, te pozicije bi trebali držati Portugal (koji je u skupini s Turskom, Gruzijom i Češkom) i Belgija (koja je u grupi sa Slovačkom, Ukrajinom i Rumunjskom)

Što kažu analitika i simulacije?

Analitičari i statističari s platforme Football Meets Data izračunali su koji su najizgledniji protivnici Hrvatske u nokaut-fazi. Skupina B, u kojoj su uz Hrvatsku još Španjolska, Italija i Albanija, grupa je u kojoj je najmanja mogućnost da trećeplasirani ne prođe dalje.

Samo 29 posto šanse je da treće mjesto u toj skupini neće voditi u nokaut-fazu natjecanja. To je dobra vijest za Hrvatsku nakon potopa u Berlinu. Posljednje vijesti, točnije update projekcija nakon što je Italija pobijedila Albaniju 2:1, pokazuju da Hrvatska, ako bude treća u skupini, u prvoj nokaut-rundi ide na Belgiju. Ako bude druga, najizgledniji suparnik je Švicarska, piše index.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...