Finalni udar kokainskom kartelu hrvatskog narko-bossa: 40 uhićenih, zaplijenjeno preko osam tona kokain

Europol je upravo objavio da je finalizirao operaciju kojom je raskrinkan veliki krijumčarski lanac droge iz Južne Amerike u Europu. U njemu je sudjelovala i hrvatska policija jer su se, kako je priopćeno, skladišta droge nalazila i u Hrvatskoj, prenosi N1.

Pune tri godine istražitelji su radili na ovom slučaju a cijelu operaciju koordinirao je Europol. Na kraju je razbijen još jedan kokainski kartel preko kojeg su tone kokaina stigle iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u Europsku uniju.

Kanal prema Europi

Osumnjičeni su organizirali krijumčarenje droge morskim putem preko centara u Zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Kada je droga stigla na europsko tlo distribuirala se dalje preko kriminalnih središta u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Vođe ove skupine nalazili su se privremeno u Turskoj i Dubaiju. Iako nije službeno potvrđeno, poznato je da je upravo u Turskoj bio uhićen Nenad Petrak, hrvatski narko-boss koji je nedavno i izručen, te čeka suđenje u Splitu.

N1 je dobio neslužbene informacije da je upravo on jedan od osumnjičenih.

Europol potvrđuje da je koordinirao operaciju u kolovozu 2023. kada je španjolska policija presrela plovilo sa 700 kilograma kokaina. Na njemu je bila talijansko-hrvatska posada. I ranije je u operaciji koja je imala kodni naziv Falkuša, a inicirala ju je hrvatska policija, na Kanarskim otocima zaplijenjena gotovo tona kokaina.

Koliko je ljudi uhićeno?

U finišu akcije uhićene u Španjolskoj su uhićene još četiri osobe, te su zaplijenjeni luksuzni satovi, oružje i novac, te drugi dokazi.

Ukupno je iz ovog klana slobode lišeno 40 ljudi, a zaplijenjeno je osam tona kokaina. Oko 12,5 milijuna eura vrijedne imovine blokirano je u Brazilu, ta još oko 50 milijuna eura u Srbiji.

Pronađena je i kriptirana komunikacija iz koje proizlazi koju je tko ulogu imao u ovom krijumčarskom kanalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...