EVO ZAŠTO PLAĆAMO PRIVATNIKE Zbog nejasnog nalaza mamografije, Zadranka upućena na UVZ dojke, pregled joj zakazan – u siječnju 2025.!

Jedna naša sugrađanka odazvala se pozivu Nacionalnog program ranog otkrivanja raka dojke. Nakon 15-ak dana iz Opće bolnice Zadar stiže joj nalaz u kojemu piše da se javi izabranom liječniku opće prakse, s obzirom da je kategorija nalaza “0”, što znači da je nalaz nejasan.

U strahu da nešto nije u redu, odmah se išla upisati za ultrazvuk dojki, ali je ostala šokirana kada su je na pregled naručili – 29. siječnja iduće godine! Naravno, odmah je išla kod privatnog liječnika jer tko će čekati sedam mjeseci da vidi ima li zloćudnu bolest ili je nalaz ipak u redu.

Kod privatnika je, naravno, odmah došla na red i “iskeširala” 50 eura, no mogla je biti mirna jer nalaz je bio uredan. Da nije otišla u privatnu ordinaciju, tko bi idućih sedam mjeseci mogao čekati je li sve u redu, odnosno ima li kancerogenih stanica?

Upravo zato privatne klinike u Zadru niču kao gljive poslije kiše. Ukoliko čekate na pregled u bolnici, stanje vam se može jako pogoršati i to je razlog zašto je sve više ljudi prisiljeno odlaziti u privatne ordinacije.

Najžalosnije u cijeloj priči činjenica je da zdravstvenu skrb plaćamo te da za isti onaj pregled koji smo obavili kod privatnika državi uredno svakog mjeseca izdvajamo iz svoje plaće. U isto vrijeme imate liječnika koji u medijima negoduju da je stanje ovakvo jer pacijenti ne žele čekati na pregled.

Pa, tko normalan može čekati sedam mjeseci da sazna ima li rak ili nema? Ili neku drugu bolest? Do pregleda u bolnici – tko živ, ko mrtav!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...