Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar predstavlja KUD SV ANTE DRAGE

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar predstavlja KUD SV ANTE DRAGE, u subotu 15. lipnja 2024. godine od 10- 12h ispred Gradske straže na Narodnom trgu, Zadar.

KUD SV Ante Drage predstavit će se glazbeno-plesnim tradicijskim programom uz radionicu zalistavca i nabiranja fuštana.

O KUD-u SV ANTE DRAGE

Kulturno umjetničko društvo je osnovano 2016.g. Osnovalo ga je par entuzijasta i zaljubljenika sa ciljem poticanja, razvijanja i unapređivanja izvornog i reproduktivnog folklora radi njegovanja narodnih običaja i kao takva udruga dobili su Priznanje općine Pakoštane. Voditeljica i predsjednica Kud-a je Bosiljka Stojanov.

Sastavljeni su od članova triju generacija, stopljeni u jednu cjelinu. Održavaju probe 1-2 puta na tjedan. Uz probe se okupljaju na radionici ručnih radova izrade zalistavca, u dogovoru sa kustosicom Marijom Šarić-Ban koja vodi radionicu zalistavca u Etnološkim – odjelom Narodnog muzeja Zadar započeli su izrađivati zalistavac. Uz zalistavac izrađuju nakit i ostale dijelove nošnje: podsuknje (skuta), pleli čarape, izvezli lancun  i jastučnice, tabletiće za komode, pletove….., a to sve kako bi očuvali običaje, jer imaju u planu pripremiti dotu, napuniti škrinju za prikaz svadbenih običaja.  Nastoje se približiti i uključiti što više mještana, a naročito mlade i djecu kao zalog za nastavak njihova rada. Stoga, sudjeluju  na blagdanima  i crkvenim  događanjima u nošnjama, pripremaju domjenke uz puno pisme, igrokaza i  igranje kola.  Ove godine će im biti treći put kako pripremaju i pale kolebu (vatru) na Stipanju; sve u svrsi oživljavanja proslave božićnih dana.

U svrhu druženja i upoznavanja  tradicije i kulture  ostalih krajeva Lijepe naše, održali su 4 večere folklora na kojoj su ukupno prošetala 18 Kud-a i sa sobom ponijeli  lijepe uspomene. Sudjelovali su na večerima, božićnim koncertima  i smotrama  folklora diljem Lijepe naše. Na  smotri folklora u Zadru, stručno povjerenstvo dva ih je puta odabralo za predstavljanje naše Županije  na smotri folklora  u Otočcu i Donjoj Dubravi-Zagreb. Sudjelovali su na  međunarodnoj smotri folklora u Filderstadtu-Stuttgart, gdje su osvojili prvu nagradu publike i treće mjesto  stručnog povjerenstva. Dva puta su nastupali na međunarodnom festivalu folklora u Budimpešti i Italiji-Montecatini Terme. I dalje imaju pozive na međunarodne festivale folklora. U 10-om mjesecu ove godine će nastupati na međunarodnom  festivalu folklora u Ohridu.

Za sva djelovanja imaju potporu  TZ i općine Pakoštane.

U sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u dijelu programa Etno šušur, uz glazbeno-plesnu izvedbu, predstaviti će radove oblikovane u radionici KUD- a SV Ante. Izložit će: zalistavce, podsuknje, svečane i svakodnevne pumparice, ispletene čarape, izvezeni lancun i jastučnice i mali tabletiće, ispleteni dječji  džemper, nošnju, pokrivač (šarencu), šal maramu i facol,  plet. Pokazat će nabiranje fuštana, predenje vune, pletenje čarapa, izradu pleta i zalistavca.

“Uz radionicu bi pivali  i plesali. Nadamo se približiti se i privući  gledaoce u kolo”, poručili su iz Kud-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...