Dom kulture; Knežva palača hram umjetnosti

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili

U dobu poslije okončanja Drugog svjetskog rata jedno duže vrijeme Kneževa palača nije nosila to ime ( nije se uklapalo u socijalistički duh bivše države). Nazvali su je Dom kulture i ona je doista bila stjecište gotovo svih događanja u toj društvenoj djelatnosti ( na našoj fotografiji ulaz u Kneževu palaču tada;op.a).
Kao podsjetnik na to doba evo događaja u njoj održanog prije 70 godina. znosim ga jer je posebice odjeknuo. Maturanti gimnazije održali su književnu večer o lirici hrvatske moderne. Evo imena tih učenika (i ostalih sudionika) od kojih su neki među njima postali znamenite osobe.Davor Božin, Vinko Aldo Gladić, Marija Gabarešić, Tena Jurjević, Momčilo Kosović, Katica Mišura i Henrik Hinko Tomić.
U duetu s Nelom Bekafigo Katica Mišura začinila je književnu večer Vidrićevim pjesmama Jutro i Mrtva ljubav. Uglazbio ih je ravnatelj Muzičke škole Nikola Jerolimov i pratio ih na klaviru. Organizatorica ove vrlo uspjele manifestacije bila je Katica Car, dugo vremena legendarna profesorica na gimnaziji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...