“UZNEMIRENI VJERNICI” Ravnateljica Arheološkog muzeja: Žalim zbog nerazumijevanja, radilo se o umjetničkoj interpretaciji

Izložba “Šaman – zanatlija – umjetnik” održana sinoć u crkvi svetog Donata izazvala je niz reakcija zadarske javnosti, a Nadbiskupija je čak osudila ovaj događaj u sakralnom objektu izražavajući “osudu zbog povrede vjerskih uvjerenja kršćana u dijelu koji predstavlja šamansku duhovnost”.

Imajući u vidu dugu kršćansku tradiciju Zadra i javni osjećaj vjernika koji ujedno predstavljaju i većinu stanovnika Zadra, smatramo neprimjerenim da se performans u svom šamanskom dijelu održava u prostoru crkve koju ljudi doživljavaju i jest sakralno zdanje, premda se u njemu ne održavaju liturgijska slavlja, poručili su u Nadbiskupiji, zabrinuti za mentalno zdravlje svojih vjernika.

Naime, priopćenjem su se oglasili zbog brojnih vjernika koji su “uznemireni dijelom sadržaja” najavljenog na izložbi, iako sami navode kako “crkva sv. Donata nije pod nadležnošću i u vlasništvu Zadarske nadbiskupije”.

Shodno tome, Zadarska nadbiskupija nije ovlaštena davati dopuštenja za održavanje događaja u crkvi sv. Donata u kojoj se ni inače ne održavaju liturgijska bogoslužja, priznaju u Nadbiskupiji, ne pojašnjavajući zbog čega onda objavljuju priopćenja o “uznemirenim” vjernicima, kao i kakve su eventualne psihičke tegobe vjernici mogli imati.

Naprotiv, priopćenju Nadiskupije prethodilo je i ono Molitvenih zajednica Obnove u Duhu Svetom Zadarske nadbiskupije kojim medije alarmiraju zbog činjenice da su i djeca uključena u izložbu. S obzirom da Nadbiskupija u priopćenju proziva Arheološki muzej pod čijom je nadležnošću crkva kao spomenik kulture, pa je “ustanova odgovorna za ponudu sadržaja u crkvi sv. Donata”, ravnateljicu Arheološkog muzeja pitali smo za komentar ovih navoda. A evo što nam je gospođa Morana Vuković odgovorila:

Žalim zbog nerazumijevanja, te naglašavam, da se radilo o umjetničkoj interpretaciji inspiriranoj antropološkim, arheološkim i etnološkim kontekstom. To je bio performans osmišljen u svrhu otvorenja izložbe, takozvani „live art“, u kojem se stapaju različite umjetničke forme poput likovne umjetnosti, kazališta i plesa. U cijelosti se, dakle, radi o umjetničkom doživljaju, kako autora izložbe tako i ostalih izvođača, kazala nam je ravnateljica.

Crkvenim velodostojnicima i “uznemirenim” vjernicima vjerojatno ni ovo objašnjenje nije dovoljno unatoč činjenici da, kako i sami priznaju, crkva sv. Donata nije pod nadležnošću i u vlasništvu Zadarske nadbiskupije te “shodno tome, Zadarska nadbiskupija nije ovlaštena davati dopuštenja za održavanje događaja u crkvi sv. Donata “.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...