U Općoj bolnici Zadar obilježen Svjetski dan nepušenja

Pušenje je ovisnost. Iako je opće je poznata činjenica o štetnosti pušenja te da je prestanak povezan s boljim, duljim i zdravijim životom pušenje je i dalje najveći uzročnik bolesti i smrti koji je moguće spriječiti. S obzirom na štetni utjecaj pušenja na zdravlje, i benefite koje donosi prestanak pušenja, svaki bi zdravstveni djelatnik trebao poticati prestanak pušenja.

Stoga su ove godine 31. svibnja, Svjetski dana nepušenja u OB Zadar obilježili  u predvorju poliklinike mjereći tlak i šećer u krvi zainteresiranim građanima, te provodeći testove za ispitivanje funkcije pluća – spirometriju.

.Cijeli smo svibanj posvetili respiratornom zdravlju. Započeli smo s obilježavanjem Svjetskog dana astme 4. svibnja kada smo obilježili i početak javnozdravstvene kampanje „S ljubavlju, bez dima- za zdravu obitelj svima“, a našim najmlađima predstavili Plućka, maskotu cijele kampanje. poručili su iz Opće bolnice Zadar.

Svi bi pušači bez obzira da li imaju simptome ili ne, trebali jednom godišnje napraviti testove plućne funkcije koji su dostupni u moderno uređenom Laboratoriju za plućnu dijagnostiku Poliklinike za interne bolesti Opće bolnice Zadar, kako bi se što ranije prepoznali znakovi kronične opstruktivne bolesti pluća, a pušači u dobi od 50 do 75 godina napraviti  niskodozni CT preko Nacionalnog programa rane detekcije karcinoma pluća na Odjelu za radiologiju OB Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...