STRUČNJACI RAZOTKRILI Koji su to najveći vinski mitovi

Sommelier ide prema vašem stolu, a vi paničarite, birajući prstom drugu najjeftiniju bocu. Netko vam pokloni dobru bocu crnog vina, a vi je odlučite spremiti u ormar za dan kad konačno odete u mirovinu. Ili ste na zabavi i netko vam pruži bocu šampanjca, pa je dobro protresete i usmjerite je u gomilu. Jesu li to sjajne ideje ili nečuvene pogreške? Stručnjaci znaju.

Vinari, prodavači vina i sommelieri otkrivaju koje su to najveće zablude koje primjećuju kod korištenja. Slijedite njihove savjete i nikada više nećete hiperventilirati na pristup sommeliera, prenosi N1.

1. Što više novca potrošite, to će vino biti ukusnije

Netočno.

“Nemojte misliti da plaćanje više znači da ćete dobiti bolje vino”, rekao jeRodolphe Boulanger, potpredsjednik prodaje vina u tvrtki Total Wine & More.

Mnogi čimbenici ulaze u cijenu boce vina, uključujući kvalitetu, dostupnost, potražnju i troškove proizvodnje. Prema BinWiseu, platformi za upravljanje pićima u vinskoj industriji, maloprodajne cijene vina obično su povećane za 50% u odnosu na veleprodajne cijene. Dakle, vino koje košta 7 dolara u veleprodaji koštat će oko 11 dolara u vinoteci, navodi se.

Ali, s toliko mnogo varijabli u igri, neka jeftinija vina mogu imati izvrstan okus, a mogu se pronaći i mnogi skriveni dragulji, piše HuffPost.

2. Pratite ocjene vinskih kritičara i uvijek ćete dobiti vino koje vam se sviđa

Netočno.

Vinski kritičari i publikacije obično koriste ljestvicu ocjenjivanja vina od 100 točaka, tako da se vino s ocjenom 80 smatra dobrim, a ono s ocjenom 95 ili više iznimnim.

Ali, kao i kod kritika svakog subjektivnog kritičara – kao što je u području hrane ili kazališta – ti brojevi predstavljaju utemeljena mišljenja, a ne apsolutne činjenice. “Koncept ocjena i rezultata kritičara može stvoriti lažni osjećaj da postoji samo jedna prava hijerarhija vina ili da je vino sa 100 bodova objektivno najbolje”, rekao je Boulanger. “Ocjene mogu biti korisne pri odabiru, ali ponekad je važnije ono što se sviđa vama i vašim gostima.”

3. Ne smijete stavljati kockice leda u vino da biste ga ohladili

Točno.

“Bez osuđivanja, ali ako doista želite uživati ​​u vinu onako kako je vinar zamislio, led nije dobra ideja”, rekla je Dana Spaulding, sommelierka 2. razine i izvršna direktorica brenda Wander + Ivy za jednokratno posluživanje vina. “Kockice leda će razrijediti vino i razvodniti ga.”

Postoje i druge opcije, rekla je. “Trend koji sam primijetila je držanje čaša za vino u zamrzivaču prije posluživanja, što nije samo pametna ideja”, dodala je. “Također mi se sviđa ideja korištenja smrznutog cijelog grožđa umjesto kockica leda. Dok se otapaju, neće promijeniti sastav vina.”

4. Ostatke vina uvijek trebate čuvati u hladnjaku

Točno.

“Hladnjak je dobro mjesto za čuvanje ostataka vina, jer niže temperature usporavaju kemijske procese, uključujući oksidaciju”, rekla je Michelle Feldman, suosnivačica Good Clean Wine. “Ponovno zatvorena boca crnog ili bijelog vina, ohlađena, može ostati relativno svježa do pet dana.”

Ako mislite da crno vino ne bi trebalo biti blizu hladnjaka, možete odustati od te ideje, jer ostaci crnog zapravo dobro reagraju na hladne uvjete. “Čuvanje otvorenog i ponovno začepljenog crnog vina u hladnjaku ne mijenja njegov profil”, rekao je Feldman. “Iako niska temperatura ne može spriječiti oksidaciju, ona značajno usporava proces. Uobičajena je praksa među restoranima, sommelierima i vinarima da skladište vino na ovaj način.” Još bolje, istaknula je da ostatke crvenog vina neće trebati staviti na sobnu temperaturu prije posluživanja. “Nakon što se ulije u čašu, ohlađeno crno vino brzo će postići željenu temperaturu”, rekla je.

5. Vino se nikad ne kvari

Netočno.

Spaulding je primijetio da, osobito u toplijim mjesecima, u kuću trebate unijeti boce vina što je prije moguće. “Vino će se brzo početi kvariti, što znači, u slučaju vina, da će se početi pretvarati u ocat”, rekla je. Dakle, nemojte svratiti u vinoteku i držati bocu u prtljažniku cijeli dan dok obavljate poslove.

6. Sjajna je ideja spremiti bocu vina za “jednog dana”

Netočno.

“Osim ako ne kupujete određeno vino koje je namijenjeno odležavanju, nemojte čuvati svoje vino”, rekao je Feldman. “Ne postaju sva vina bolja s godinama, a većinu vina treba otvoriti i uživati u njima ​​sada ili u roku od godinu dana od kupnje. Pjenušci su namijenjeni za uživanje u svježem okusu, stoga samo naprijed i otvorite bocu odmah. Mirna vina obično postižu vrhunac zrelosti oko dvije godine nakon punjenja u boce.”

Feldman je istaknuo da je samo 1% ukupnog proizvedenog vina namijenjeno odležavanju, tako da vrlo malo boca zapravo ima koristi od tog procesa. “Općenito, vina s visokim udjelom kiselosti, tanina, šećera i alkohola, kao što su pojačana vina, kao i složena vrhunska vina, imaju koristi od starenja”, rekla je.

7. Crveno vino poslužite na sobnoj temperaturi, a bijelo ultra ohlađeno

Uglavnom točno, ali malo lažno.

Ima još malo toga.

Florent Latour je glavni izvršni direktor tvrtke Maison Louis Latour, trgovca i vlasnika crvenih i bijelih vina u Burgundiji, u Francuskoj, koja je neovisna i u obiteljskom vlasništvu od 1797. “Odgovarajuća temperatura za posluživanje crvenih i bijelih vina često je pogrešno shvaćena, a ljudi poslužuju crno vino pretoplo ili bijelo vino prehladno, što može ugasiti okus vina,” rekao je. “Preporučujem da crno vino ohladite 20 minuta prije posluživanja. S druge strane, prethodno ohlađena bijela vina treba izvaditi iz hladnjaka otprilike 25 minuta prije posluživanja za optimalni užitak.”

8. Crno vino pristaje uz meso; bijelo vino je za ribu

Netočno.

Ne. “Uobičajena pogreška koju ljudi čine je pretjerano razmišljanje o kombiniranju hrane i vina ili pretjerano držanje prema pravilima”, rekla je Linda Trotta, direktorica vinarstva u Bread & Butter Wines i potpredsjednica globalnog vinarstva i nabave u WX Brands. “Ako se pravilno napravi, možete uživati ​​u crnom vinu s plodovima mora ili vrhunskom šampanjcu s pomfritom brze hrane.”

9. Sommelier je tu da vas natjera na skup izbor

Netočno.

“Mislim da je naš posao sommeliera podučiti goste nekim osnovama kako bi razumjeli sljedeći put kad naručuju”, rekao je Nadler. “Nikada ne bih pokušao kod gosta stvoriti dojam da ne zna o čemu priča, a uvijek postoji ljepši način da ih naučim od toga da im jednostavno jasno kažemo: ‘Nisi u pravu!’”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...