POBUNA U SDP-U Radeta: Grbinova ostavka nema smisla jer ionako idemo na unutarstranačke izbore

Nezadovoljan rezultatima SDP-a na parlamentarnim izborima dio SDP-ovaca ovih dana traži ostavku predsjednika stranke Peđe Grbina. Zanimljivo je da je Grbinova ostavka zatražena još 2021. godine kada je dio članova ispred stranačkih prostorija čak zapalio lampaše postavljajući i plakate kojima su Grbinu poručili neka ode i stranku prepusti Davoru Bernardiću. No, ovaj je kasnije otišao u novoosnovane Socijaldemokrate, što se pokazalo lošim potezom jer nisu osvojili niti jedan mandat.

Grbinovu ostavku prvi je zatražio predsjednik splitske podružnice SDP-a, Davor Matijević, poručujući mu da se “ne treba zavaravati”. SDP je po njemu u problemima nakon što je primio jak udarac na posljednjim izborima te je Matijević na Facebook profilu objavio Grbinovu sliku i na njoj crvenim slovima napisao “Vrime je“.

Nakon toga se oglasilo još nekoliko članova stranke tražeći Grbinovu ostavku, zbog čega se već kalkulira i o njegovim nasljednicima. Ovo je, dakle, već drugi put da se od šefa SDP-a traži ostavka, a zanimljivo je što je sam Grbin još 2020. godine izjavio nakon parlamentarnih izbora na kojima su tada osvojili 41 mandat:

Naša stranka je zapuštena, u izazovnoj financijskoj situaciji i mnogi su naši ljudi njome razočarani. Ako te probleme ne počnemo rješavati, Hrvatska nas sigurno neće čekati, kazao je tada Grbin, ni ne sluteći da će doći u poziciju u kojoj će se ponovno tražiti njegova ostavka.

Treba li je Grbin dati ostavku ili ne, pitali smo člana Glavnog odbora stranke i čelnika zadarske organizacije, Danijela Radetu. On se, pak, s ostavkom ne slaže iz razloga što im – dolaze unutarstranački izbori:

Ostavka nema smisla jer, po statutu stranke, nakon parlamentarnih izbora, idemo na unutarstranačke izbore te biramo novo vodstvo. Stoga taj zahtjev dijela članstva po meni nema smisla, osobito zato što nam dolaze europarlamentarni izbori nakon kojih idemo u redovan postupak izbora u našoj stranci, a na članovima je onda da odluče o novom vodstvu ili da se i samo kandidiraju za neke funkcije, kaže Radeta.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li se Grbin opet kandididirati za predsjednika stranke, osobito tko će sve ući u utrku za novog šefa SDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...