ODBOJKA; Poraz naših reprezentativki od Belgije

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je od favorita ovogodišnje Zlatne skupine Europske lige Belgije, izgubile su naše s 1:3 (19:25, 14:25, 25:14, 15:25) za 91 minutu igre na drugom turniru u Beverenu.

Belgijanke, kojima je ovo tek drugi izgubljeni set u četiri susreta (jedan od Španjolske), očito su imale veliku motivaciju, jer su ih baš naše djevojke 2022. godine pobijedile u finalu Challenge kupa i izborile tako prestižnu Ligu nacija. No, ova današnja selekcija Hrvatske tek je jedna nova, mlada ekipa u stvaranju, koja potencijala ima, ali i koja tijekom meča ima puno ’crnih rupa’, previše pogrešaka kojima direktne poene poklanja suparnicama.

O prva dva seta, u kojima je domaća ekipa dominirala u svim segmentima igre, nema se što puno reći. Nakon početne ’razmjene poena’, Belgija je u svakom setu vrlo rano napravila osjetniju seriju kojom bi se rezultatski odvojila, a tada bi našim djevojkama stavili još veći teret na leđa. Jer, u pokušaju da što prije sustignu suparnice naše bi odbojkašice još više ulazile u pogreške, koje bi ih skupo koštale,18 poklonjenih poena pogreškama u prva dva seta. Izbornik Igor Arbutina zvao je minute odmora, miksao sastav, no niti s klupe nije bilo pravog odziva – do tada…

Jer, u trećem setu se stanje na terenu promijenilo poput vremena u proljeće, i nakon kiše zasjalo je sunce. Povele su naše s 9:4 nakon nekoliko odličnih poena blokom, otišle i na +7 (16:9), imale i 18:10 (+8) te na kraju set osvojile s 25:14 (+11), uzvrativši istom mjerom suparnicama za izgubljeni drugi set identičnim rezultatom. Ali, ono što je važnije od rezultata je da su se na svojoj koži uvjerile da su i s druge strane također igračice ’od krvi i mesa’ koje se isto ’igraju odbojke’ kao i one, i kojima i te kako može splasnuti samopouzdanje ako ih se ’nagazi’ na pravi način. Odlična lekcija u njihovom školovanju…

Postava koja je dobila tako uvjerljivo treći set krenula je i u četvrti. Deak tehničarka, Grbavica korektorica, primačice-pucačice Marković i Grabić, srednje blokerice Šamadan i Butigan, te libero Štimac. Ali, ponovno se ’naoblačilo’ u našim redovima, Belgija se vratila starim navikama iz prva dva seta i zarana stvorila osjetniju razliku (12:6), koja je našu selekciju opteretila i navela na riskantniju igru i opet 7 pogrešaka, prema 4 u trećem setu. U tom se presingu naše još ne snalaze najbolje, minute odmora niti zamjene ne donose ploda, pa je Belgija otišla na nedostižnih 10 poena prednosti (16:6). Do kraja je samo preostala mirna ’egzekucija’ domaćih, koje su se na kraju zaustavile na 25:15.

Ponovno je najučinkovitija u našim redovima bila Martina Šamadan sa 17 poena, do nje Mika Grbavica s 12, a slijede Božana Butigan s 9, Leonarda Grabić 8, Andrea Mihaljević 4, Josipa Marković i Dijana Karatović 3 te Lea Deak 1.

Ekipno, Belgija je bila bolja na servisu (6-3), bloku (8-7), prijemu servisa (55-46%), dok su naše imale minimalnu prednost u poenima u napadu (47-46). Hrvatska je ponovno imala veliki broj pogrešaka (29) u odnosu na Belgiju (16).

Hrvatska je tako nakon četiri utakmice ostala na skoru 2-2, a slijedeći se turnir igra u Gijonu, gdje ih u petak 31. svibnja u 20.00 sati očekuje domaćin Španjolska, te Rumunjska u subotu 1. lipnja od 17.00 sati.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...