OB ZADAR U Zadarskoj županiji oko 700 oboljelih od upalnih bolesti crijeva, 115 na biološkoj terapiji

Prošlog vikenda, u subotu, 18.svibnja 2024. ,održao se 6. DAN OBILJEŽAVANJA UPALNIH BOLESTI CRIJEVA  u organizaciji Zadarskog ogranka Hrvatskog gastroenterološkog društva i Odjela za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar.

Kako je „naša Interna“ postala „Klinički odjel“,  ovo naše, sada već tradicionalno druženje ima važan udio u znanstvenom i stručnom napretku naše ustanove. Svjetski se dan obilježava 19.svibnja- izvijestili su iz OB Zadar.

Broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste u cijelom svijetu; bolesnici i liječnici se susreću sa raznim komplikacijama bolesti i raznim pridruženim bolestima posebno iz spektra imunoloških i reumatoloških bolesti. U našoj je županiji oko 700 oboljelih, kojih je 115 na biološkoj terapiji. Kako se bolest javlja u sve mlađoj populaciji, raste i mogućnosti operativnog zbrinjavanja barem jednom u životnom vijeku oboljelih, stoga je važna suradnja sa kirurzima koji se bave „poštednim“ operativnim tehnikama resekcije crijeva.

-Endoskopija je i dalje „zlatni standard“ za postavljanje dijagnoze, ali u praćenju se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, stolice, radiološke pretrage, te intestinalni ultrazvuk koji sve više koristimo u praćenju bolesnika u remisiji ili kod razvoja  akutnih stanja. Upoznali smo se sa dopunskim metodama obrade inkontinencije, tretiranju pridružene infekcije sa C. difficile, ulozi prebiotika i probiotika, intestinalnim komplikacijama IBD-a- istaknuli su iz OB Zadar.

Dragi gosti i predavači su bili : prof. Brankica Sinčić-Mijandrušić KBC Rijeka, prof. Silvija Čuković-Čavka KBC Zagreb, prof. Rosana Troskot Perić KB Sveti Duh Zagreb, doc.dr.sc. Ognjen Barčot KBC Split i naši gastroenteorlozi Doc.dr.sc. I.Klarin, dr.med.Z.Matas, dr. med.D.Kasun i doc.dr.sc.M.R.Radas.

-Zahvala ravnateljstvu na podršci i naravno sponzorima na materijalnoj potpori. Veselimo se druženju slijedeće godine!- poručila je oditeljica Odjel za gastroenterologiju, Doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...