NE POPUŠTAJU HDZ-u Biloglav (DP): Nema šanse da Pupovac bude u vlasti!

Dok se ne smire strasti, kako su poručili zastupnici manjina u Saboru, neće se birati predsjednik Odbora za nacionalne manjine za kojega je trebao biti izabran SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac. Čeka se odluka HDZ-a koji ovih dana poručuje kako će se naći rješenje, no njihov koalicijski partner, DP, Pupovca na ovom mjestu ne želi ni pod kojim uvjetima.

Je li se u međuvremenu išta promijenilo, odnosno jesu li s HDZ-om postigli ikakav dodgovor oko Pupovca, pitali smo člana Predsjedništva DP-a, Damira Biloglava. On, pak, napominje kako Pupovčevo imenovanje na čelo Odbora za nacionalne manjine ne dolazi u obzir:

Što se naše stranke tiče, situacija je ostala nepromijenjena, naš je stav vrlo jasan i čvrst: nema šanse da Pupovac, ili bilo tko iz SDSS-a, ostane u vlasti, na bio kojoj razini! To je nešto što smo s HDZ-om iskomunicirali na samom početku jer to je i bio uvjet da se uopće pristupi daljnim pregovorima. Za nas je ta tema zaključena i tu više nema nikakve rasprave. A ima li HDZ ikakve obveze prema njima, vidjet ćemo, jasan je Biloglav, napominjući da DP nije spreman popustiti.

To ne dolazi u obzir! Nema popuštanja, naš osnovni uvjet HDZ-u bio je da Pupovac ne može biti na čelu saborskog Odbora za nacionalne manjine. Međutim, ovdje treba napomenuti jednu stvar, a ta je da u tom odboru ima i drugih nacionalnih manjina, pa zašto baš Pupovac mora preuzeti? Za nas je to neprihvatljivo i pri tom stavu ostajemo. Jer i onome tko krajnje površno prati politiku jasno je da je SDSS, kojeg u Saboru predstavlja Pupovac, ne može preuzeti ovaj odbor. DP nema ništa protiv Srba, dapače, ali osnivač SDSS-a je ratni zločinac i upravo zato već smo iskomunicirali razloge zbog kojih ne možemo prihvatiti njegovo predsjedanje saborskim Odborom za nacionalne manjine. Ne znam kome je u interesu dovoditi ovo u pitanje jer se time ugrožava naša koalicija s HDZ-om, pojašnjava Biloglav, dodajući kako su svojim biračima već obećali da će biti maksimalno konstruktivni te dati svoj doprinos koliko god to bude moguće.

No, postoje uvjeti preko kojih se ne može ići, a to je upravo ovaj s imenovanjem Milorada Pupovca na čelo spomenutog odbora. Biloglav ujedno poriče i bilo kakve sukobe unutar DP-a, ističuči kako je riječ tek o nečijim probim balonima.

Odbor za nacionalne manjine tako ostaje jedini bez predsjednika, pa nam ostaje vidjeti kako će se ova situacija dalje razvijati. Postoji mogućnost da ga preuzme netko iz oporbe, što bi po DP-u bilo najbolje za svih.

Neka SDSS sjedi u Saboru kao i svi drugi, no što se nas tiče, u vlasti neće biti i rasprave tu više nema, zaključuje član Predsjedištva DP-a, Damir Biloglav.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...