MINISTAR ANUŠIĆ O UVOĐENJU OBVEZNOG VOJNOG ROKA: “Krećemo 1.siječnja!”

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić večeras je na HRT-u govorio o uvođenju obaveznog vojnog roka, čiji početak je najavljen za 1. siječnja.

“Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti vladi, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom”, najavio je Anušić.

“Neće biti jednostavno ni jeftino”
“Nije jednostavno i nije mali posao u pitanju. U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti”, rekao je Ivan Anušić.

“Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin”, kaže ministar, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1. siječnja, ali ne u punom kapacitetu, piše Index. 

“Demotivirat ćemo pozivanje na priziv savjesti”…
“18.000 potencijalnih mladića, ako govorimo samo o onima koji će biti obavezni, a to su muškarci. 18.000 potencijalnih mladića koji će nam se javiti, doći i služiti vojni rok. Naravno da ostaje priziv savjesti, to neće biti 18.000”, rekao je ministar i dodao da će vlada demotivirati pozivanje na priziv savjesti.

“Priziv savjesti neće biti primaran u njihovim odlukama jer će biti motivirani da se prijave i odrade vojni rok. S druge strane, bit će demotivirani od strane Ministarstva obrane i vlade i valjanih zakona na odlazak na služenje civilnog služenja vojnog roka”, rekao je Anušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...