IRSKA I NORVEŠKA ĆE PRIZNATI PALESTINSKU DRŽAVU Reagirao Izrael

Vlade Irske i Norveške objavit će danas svoju odluku o priznanju palestinske države, pišu mediji u tim zemljama. Dublin je prošlog tjedna nagovijestio da će “sigurno” priznati palestinsku državu prije kraja svibnja, a Oslo je nagovijestio sličnu inicijativu tijekom proljeća, prenosi Index.hr.

Čelnici dviju zemalja, uključujući njihove premijere Simona Harrisa i Jonasa Gahra Storea, trebali bi održati konferencije za novinare danas ujutro u Irskoj i Norveškoj. Irska i Norveška tom prilikom moraju objaviti svoju odluku o tome, objavili su irski mediji RTE i Irish Times te norveški mediji NRK i Aftenposten.

“Riskirate da postanete pijuni u rukama Irana i Hamasa”

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija. Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu. U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji” prema riječima norveškog premijera Storea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...