“Fico je budan.” Atentator progovorio o motivima. Uskoro presica ministra i bolnice

Slovački premijer Robert Fico upucan je jučer nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude, piše Index.hr.

Premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i stanje mu je, kako javljaju slovački mediji, jako teško. Prema najnovijim informacijama slovačkih medija, Fico je operiran i budan.

Napadač je uhićen na licu mjesta i navodno je riječ o 71-godišnjaku Jurju Cintuli, poznatom slovačkom književniku. Atentator je na ispitivanju rekao da je pucao u premijera jer se ne slaže s politikom vlade.

Cintula je osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih književnika. Sky News piše kako se vjeruje da je atentator nekadašnji zaštitar. Objavljena je snimka ispitivanja Cintule, koji je rekao da je pucao na Fica jer se ne slaže s politikom vlade.

Ministri održali presicu: “Društvene mreže i novinari potaknuli su atentat”

Ministri slovačke vlade održali su konferenciju za novinare o napadu na Fica. Ministar obrane Robert Kalinak kaže da je Ficovo stanje “jako ozbiljno” i da je još uvijek na operaciji. Kaže da je premijer pretrpio “ozbiljnu traumu” nakon što je ispaljeno “nekoliko hitaca”, prenosi Sky News.

“Njegovo stanje je stvarno ozbiljno, ova situacija je loša”, rekao je Kalinak te zahvalio djelatnicima hitne pomoći koji su pomogli Ficu.

Ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj-Eštok na konferenciji je rekao da preliminarne informacije “jasno” ukazuju na političku motivaciju.

“Fico je upucan pet puta”, rekao ministar Šutaj-Eštok, koji je za atentat okrivio društvene mreže. Pozvao je novinare i političare da prestanu širiti mržnju na društvenim mrežama. “Ovo što je sada počelo posijali su mnogi od vas svojom mržnjom”, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...