DRUGI MANDAT Prvi intervju novoimenovanog ministra EU fondova, Šime Erlića: Zadar ne ostaje bez EU sredstava, ali gubi korak u razvoju

Prvi čovjek zadarskog HDZ-a, Šime Erlić, drugim uzastopnim mandatom u Vladi dobio je veliko priznanje predsjednika stranke Andreja Plenkovića. No, ponovno imenovanje za ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bilo je očekivano s obzirom na dosadašnje Erlićeve rezultate u prvom mandatu te sredstva što ih je ovo ministarstvo povuklo iz EU fondova.

S novim-starim ministrom razgovarali smo o sredstvima koja Hrvatskoj trenutno stoje na raspolaganju, ali i o situaciji u Gradu Zadru koji je godinama bio rekorder u povlačenju EU sredstava, a sada je pod blokadom proračuna.

– Najprije bih se zahvalio predsjedniku Vlade na ukazanom povjerenju za novim mandat jer velika mi je čast služiti Vladi koja radi za interese hrvatske države i pod kojom je napravljeno puno toga dobroga i čiji se rezultati pokazuju u standardu građana i sveopćem rastu zadnjih nekoliko godina. Zahvalio bih se i Gradskom i Županijskom odboru HDZ-a koji su me podržali u ponovnoj kandidaturi za ministra jer je moj reizbor ujedno priznanje i lokalnom HDZ-u. Što se tiče trećeg povijesnog uzastopnog mandata na čelu s predsjednikom Plankovićem i HDZ-om, u okvirima mog resora imam jasno zacrtane zadatke koje moramo provoditi i u njima bit uspješni.

Nakon već četiri godine vođenja ovog resora, što Vam je najvažniji cilj u drugom mandatu?

– Moramo raditi na ubrzavanju apsorbcije europskih fondova s obzirom da su se dosad pokazali kao ključni mehanizam za razvoj Hrvatske i imali su velik doprinos kvalitetnoj makroekonomskoj slici Hrvatske. Tu prije svega mislim na rekordan BDP te činjenicu da smo u BDP-u po glavi stanovnika dosegli Mađarsku. Jednako tako, s 61 posto BDP-a po glavi stanovnika podigli smo se na 76 posto, a imamo i rekordnu zaposlenost te rekordno nisku nezaposlenost, kao i izvanredan kreditni rejting. Svi ovi pokazatelji rezultat su kvalitetnih Vladinih mjera, ali i korištenja europskih fondova čije su investicije i ulaganja preplavile kompletnu Hrvatsku. Naši građani na ovaj način mogu vidjeti direktnu korist članstva Hrvatske u Europskoj uniji, i to na brojnim područjima.

Na koliko europskog novca zapravo možemo računati do kraja godine?

Samo u ovoj godini cilj nam je raspisati dvije milijarde eura novih natječaja, a zadatak mog resora je sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje što brže i transparentnije kanalizirati prema svim krajevima Hrvatske. Do kraja 2029. godine iznosilo bi to više od devet milijardi eura koje ćemo staviti na raspolaganje iz kohezije. Riječ je o ogromnim sredstvima koji donose veliku priliku za daljnje visoke stope rasta, odnosno za unaprjeđenje hrvatskog društva u svim segementima razvoja i podizanje standarda naših građana.
Drugo na čemu ćemo raditi izmjena je Zakona o regionalnom razvoju te Zakona o otocima. To je ono što sada moramo ažurirati i unaprijediti sukladno novim zahtjevima vremena i u okvirima politike ujednačenog regionalnog razvoja, ali i unaprijediti programe kojima se prvenstveno daje podrška razvoju slabije razvijenim područjima ili onima s određenim razvojnim specifičnostima, poput potpomognutih područja, brdsko-planinskih te otoka i drugih područja. Tu ponajprije mislim na daljnje unaprjeđenje programa Lika, Dalmatinska zagora, Slavonija, Baranja, Srijem, Gorski kotar, Banovina s dijelovima Karlovačke županije te program za razvoj Sjevera, program za razvoj Bukovice, Ravnih kotara, Neretve i druge regionalne programe kojima unaprjeđujemo život i dižemo standard krajevima koji trebaju hvatati razvojni korak s razvijenijim urbanim sredinama.

Što je sa sredstvima za Zadar, proračun je u blokadi, hoćemo li ostati bez dijela novca zbog isteka roka izvršenja projekata?

Zadar ne ostaje bez EU sredstava, ali gubi korak u razvoju jer ima već ugovorena sredstva koja treba trošiti, a ne troši ih jer ne može osigurati sufinanciranje. Ne znamo dokad će ova blokada potrajati, ali činjenica je da ona šteti interesima Zadra s obzirom da se projekti ne mogu provoditi. Moguće je da će kod nekih projekata doći do potpune obustave sredstava na način da se ne mogu realizirati, primjerice izgradnja vrtića koji imaju rokove realizacije. Međutim, kada bi se proračun izglasao, još imamo šanse da se projekti za koja su sredstva već osigurana, uspiju realizirati. Naime, u ovakvoj se situaciji gubi razvojni korak, a Grad dovodi u nezavidnu pozciju. Važno je stoga da ovo razdoblje što kraće potraje jer Zadar je ovdje presedan budući da u Hrvatskoj nema grada koji je gotovo cijelu godinu prošao bez proračuna. Naime, da se vijećnici i sutra dogovore, ipak treba neko vrijeme za stavljanje proračuna u pogon, što znači da Zadru ostaje svega nekoliko mjeseci za realizaciju proračuna za ovu godinu, što je neupamćeno.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...