Želite doživjeti stotu? Evo što biste trebali izbaciti iz svog jelovnika, a što dodati…
Mnogi od nas uvjereni su da je put do dugog života popločan onime što jedemo svaki dan. Možda ste počeli pratiti tajne hrane najdugovječnijih ljudi ili ste se okušali u “najzdravijem doručku na svijetu”. Ali, tajna dugog života može biti i u onome što ne jedete. Dr. Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovječnost Sveučilišta Južne Kalifornije (USC), otkrio je ono što je naučio o dugovječnosti proučavajući svoju domovinu – Italiju, piše Best Life.
Italija je poznata po jednoj od najstarijih populacija na svijetu. Zapravo, grad Sardinija u Italiji bio je prvi od pet Plavih zona koje su otkrivene. Plave zone su dijelovi svijeta gdje većina ljudi doživi 100 ili više godina. “Za proučavanje starenja, Italija je jednostavno nevjerojatna”, rekao je Longo, koji vodi laboratorij na institutu za rak u Milanu, “To je nirvana”.
Ovaj 56-godišnjak odrastao je u gradu Genovi, ali je često posjećivao baku i djeda u Molochiju, drugom dijelu Italije poznatom po velikom broju stogodišnjaka. Kao rezultat svog iskustva i istraživanja od tada, Longo se posvetio učenju kako ljudi mogu dobro stariti. ‘Želim živjeti do 120, 130. Svi mi govore: “Da, naravno da moraš doživjeti barem 100”, rekao je, “Ne shvaćate koliko je teško doći do 100.”
Jedan od glavnih čimbenika koji je pomogao starenju talijanske populacije kroz povijest je prehrana, smatra Longo. Točnije, izvorna mediteranska prehrana za koju je rekao da je uvelike izgubljena za većinu modernih Talijana. “Gotovo nitko u Italiji ne jede mediteransku prehranu”, rekao je Longo.
Umjesto toga, moderna talijanska prehrana uglavnom se sastoji od suhomesnatih proizvoda, lazanja i prženog povrća, što Longo smatra “užasnim i izvorom bolesti”. Stručnjak za dugovječnost posebno je zabrinut što talijanska djeca jedu ovih dana – napominjući da se mnogi bore s pretilošću zbog pizze, tjestenine, proteina, krumpira i kruha, prenosi Večernji list.
Longo je također izdao The Longevity Diet, koju opisuje kao ‘klinički ispitan program prehrane, temeljen na desetljećima istraživanja, za borbu protiv bolesti, održavanje idealne težine i duži i zdraviji život’. Ovaj program usredotočen je na njegovu svakodnevnu Lite Italian dijetu, zajedno s ‘petodnevnim razdobljima dijete koja oponaša post koju ćete provoditi četiri puta godišnje’, prenosi N1.
Kombinacija Longove prehrane koja se temelji na biljkama i orašastim plodovima s dodacima prehrani i krekerima od kelja koji oponašaju post omogućuje stanicama da odbace štetnu prtljagu i pomlade se bez stvarnog gladovanja. Longo potiče odrasle da također slijede ono što se često naziva povremeni post za dugovječnosti. “Ograničite sve obroke unutar razdoblja od dvanaest sati; na primjer, počnite nakon 8 ujutro i završite prije 20 sati”, navodi on, “Ne jedite ništa unutar tri do četiri sata prije spavanja.”