ZABORAVITE SUNČANI I TOPAO VIKEND Dio Dalmacije jutros se probudio na – 4 stupnja, mraza je bilo i na otocima…

Izrazito je hladno jutro u cijeloj zemlji ponegdje uz Mraz.

Sinj i Cista jutros mjere 0, Prugovo i Šolta – 1, Bisko – 2, Tijarica – 4…

Ostatak Dalmacije mjeri minimalne temperature 3 do 10 Celzija!

Proteklih dana svjedočili smo velikom promjeni vremena koja je doslovno otpuhala preuranjeno ljeto s našeg područja, a- u dio unutrašnjosti zemlje nakratko su se vratile vremenske prilike koje odgovaraju zimi, piše Dalmacija Danas.

Zahladilo je i kod nas na jugu, u Dalmaciji, ali su velike razlike noćnih i dnevnih temperaturama. Primjerice u četvrtak ujutro je bilo naročito prohladno, minusa u dijelu Dalmatinske zagore, Nisko je mjerilo -2,2°C, a Tijarica -1,3°C. Međutim danju je posvuda bilo ugodno s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 19°C.

Kraj tjedna donosi dosta suhog vremena, ali ne i posve stabilno. Ponovno će pojačati bura, a očekuje nas i novi pad temperature i novi snijeg u planinama.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će veći dio subote, u sjevernoj Dalmaciji oblačnije sredinom dana kada će biti mjestimičnih slabih oborina, a prema kraju dana proširit će se prema Spliru i Dubrovniku kada može i zagrmjeti. U početku će puhati tramontana, danju uz obalu može prolazno biti jugozapadnjaka.

Navečer podno Velebita čeka nas pšo svemu jaka do olujna bura koja će se u noći na nedjelju brzo širiti na cijelu Dalmaciju. Jutro će biti malo hladnije, danju većinom od 14 do 18°Celzija.

U nedjelju će biti pretežno oblačno, povremeno uz oborine. njih će biti osobito južnije od Splita. U planinama iznad 1200 metara mogao bi osvanuti i bijeli pokrivač. Ipak, tijekom dana bit će postupno stabilnije uz dosta suhog vremena. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Bura će popodne lagano slabiti. Bit će hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 8°C ponegdje u Zagori do 15°C u južnijim područjima.

Prohladno, ali većinom suho bit će u prvom dijelu sljedećeg tjedna.

Donosimo i vremensku prognozu Bojana Lipovšćaka za N1.

Ciklonalna aktivnost nad sjevernom Europom uzrokuju jako sjeveroistočno strujanje kojim se hladan zrak polarnih širina spušta prema jugu. Hladna fronta nalazi se sjevernije od Alpa, prelazi ili zaobilazi Alpe i utječe na vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Zbog pritjecanja hladnog zraka nad Genovskim zaljevom razvija se plitka ciklona koja će se tijekom vikenda premještati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

Za vikend stiže novo pogoršanje vremena, a evo što nas očekuje u nastavku tjedna…

Danas će vrijeme biti oblačno s povremenom kišom koja će se sa zapada do kraja dana proširiti na istočne krajeve unutrašnjosti a u noći zahvatiti i južni Jadran. Zbog pritjecanja hladnog zraka u višim slojevima atmosfere u gorju iznad 600 m nadmorske visine kiša može prelaziti u susnježicu i snijeg, oko podneva na srednjem Jadranu očekujemo jak razvoj konvektivne naoblake uz pljuskove praćene grmljavinom.

Na Jadranu poslijepodne vjetar u okretanju na buru koja će do večeri jačati, a u podvelebitskom primorju na udare biti i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti oko 13, a na Jadranu od 15 do 17 Celzija.

U nedjelju u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U istočnim krajevima unutrašnjosti, na srednejm i južnom Jadranu oblačno s povremenom kišom, a u planinama zaobalja iznad 500 m nadmorske visine susnježicom i snijegom, puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak a uz obalu jaka pod Vlebitom olujna bura koja će navečer oslabjeti. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 2 do 5 na Jadranu oko 10, najviše dnevne u unutrašnjosti oko 11, a od 15 do 17 na Jadranu.

-Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najprije na zapadu i u središnjoj Hrvatskoj, a navečer i u noći na nedjelju i na krajnjem jugu očekuje sae danas. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se susnježica i snijeg, na istoku zemlje većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, prolazno su mogući jaki udari. Na Jadranu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, lokalno i jaki, duž obale i bura, prema večeri na sjevernom dijelu u jačanju pa će podno Velebita na udare biti i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža. Na Srednjem Jadranu promjenjivo oblačno. Mjestimice kiša, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom i to prvo na otvorenom moru, a od sredine dana i uz obalu- kaže pak prognoza DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...