ŠTO KAŽE ZAKON? Ako prođe u Sabor, Babić može ostati na mjestu  dogradonačelnika, ali volonterski

Najnoviji rezultati istraživanja javnog mnijenja uoči parlamentarnih izbora u 9. jedinici daju osam mandata HDZ-u, što je i očekivano s obzirom na dosadašnje rezultate u jedinici koja obuhvaća dio Zadarske i Splitsko-dalmatinske te cijelu Šibensko-kninsku županiju.

Naime, prema HRejtingu, HDZ-ova koalicija dobiva čak 37,8 posto glasova podrške, što znači da u Sabor prolazi i aktualni zadarski dogradonačelnik Ante Babić. No, dio javnosti zbunjuje  situacija po kojoj bi  Babić otišao u Sabor, a na dužnosti dogradonačelnika je. Riječ je zapravo o tome da su ove dvije dužnosti spojive, međutim “kvaka” je u tome da Babić, te svi dužnosnici koji se odluče na ovakvu opciju, mogu primati samo jednu plaću. S obzirom da je plaća zastupnika veća od one zamjenika gradonačelnika, Babić će vjerojatno izabrati saborsku plaću te sadašnji posao u Gradu Zadru obavljati volonterski.

Naime, više je gradova u Hrvatskoj čiji gradonačelnici istovremeno obnašaju i dužnost saborskog zastupnika, poput Ivana Penave iz Vukovara i Mira Bulja iz Sinja te gradonačelnika Imotskog, Velike Gorice i još nekih.

U slučaju Zadra, dogradonačelnik Ante Babić dužnost u Gradu tako bi obnašao još godinu dana do idućih lokalnih izbora. Naravno, sve to ukoliko se rezultati ankete pokažu točnima s obzirom da su rađeni na malom uzorku od svega 600 ispitanika. Ipak, izborna tradicija u 9. jedinici, više od anketa, govori da bi HDZ bez problema mogao dobiti osam mandata.

A da nije bilo izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2019. po kojemu gradovi s manje od 100.000 stanovnika ne mogu imati dva zamjenika gradonačelnika, Babićev bi posao mogla obnašati bivša zamjenica  gradonačelnika. No, zasad ovu privilegiju s dva zamjenika imaju samo Zagreb, Rijeka, Split i Osijek s preko 100.000 stanovnika, a Zadar je, kao što je poznato, u Hrvatskoj peti po veličini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...