PRED NASTAVAK TURBULENTNO PREKINUTE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA Radeta: Hoće li Dukić i Kasap priznati da se u gradu rade projekti s nezakonito izdanim građevinskim dozvolama

Tik pred nastavak sjednice Gradskog vijeća započete 26. ožujka na kojoj je umalo došlo do fizičkog sukoba između predsjednika zadarskog SDP-a Daniela Radete i v. d. pročelnika gradskog UO za odgoj i obrazovanje Jose Nekića, Radeta kao predsjednik kluba vijećnika SDP sazvao je konferenciju za novinare u uredu predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića.

Podsjetimo, predsjednik zadarskog SDP-a Radeta, na sjednicu ne može jer ga je HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Bruno Milin nakon tri opomene s iste izbacio, zbog čega će, prema Radetinim riječima, nastavak sjednice bojkotirati svi SDP-ovi vijećnici, njih četvero, zbog čega dolazi u pitanje kvorum te sama činjenica hoće li se vijećnici uopće usuglasiti oko točke dnevnog reda koja se odnosi na Čistoću – povećanja cijene odvoza smeća, na kojoj je i došlo do prekida zadnji put.

-Ni dan danas ne znam zašto sam izbačen, onaj tko je trebao biti izbačen je pročelnik za odgoj i obrazovanje Joso Nekić koji je tada prostačio i divljao. Tražio sam samo da mu se da opomena, ali odlučili su izbaciti mene. Još jedan pokušaj da me se spriječi da govorim i da radim ono što mi je posao, koji je takav da moram govoriti o teškim temama, istaknuo je Radeta pred početak sjednice Gradskog vijeća.

-Posao mi je takav da moram govoriti o teškim temama. Znamo na koji način se radi i kadrovira u Gradu Zadru. Znamo tko zapošljava ljude po našim institucijama i na koji način. Činjenica je da sve ono što sam tada rekao je točno i od toga ne bježim. Postoji osoba koja o onom što sam ja govorio možda zna i više, a zove se Marjana Bakmaz, gradska vijećnica kod koje je dotični ujedno i radio i s tog posla je morao otići, a zašto, evo vi danas imate prigodu postaviti pitanje, istaknuo je Radeta osvrćući se još jednom na razlog izbacivanja s prošle sjednice dodajući kako je činjenica da su nadležni sve znali i zbog toga prozivajući ih na političku odgovornost.

Ujedno je prozvao gradonačelnika Branka Dukića i  pročelnika UO – a za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darka Kasapa za izdavanje nelegalnih građevinskih dozvola na području grada Zadra.

– Svjedoci smo sve većih građevinskih zahvata u samom centru grada. Ne bira se vrijeme, ne bira se mjesto, nikakav parametar ne postoji s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo. Svakodnevno niču nove zgrade, novi projekti i u ovom trenutku postavlja se pitanje na koji način ti projekti dolaze do realizacije. Postoje podaci i imam određenih saznanja da u gradu postoji nekoliko projekata koji imaju građevinske dozvole koje su izdane nezakonito. Pitam sada, prije sjednice o kojim projektima i o kojim građevinama se radi? Želim pozvati i prozvati gradonačelnika Dukića i pročelnika Kasapa da kažu imaju li takvih saznanja. Znaju li da se mimo odluka Gradskog vijeća i mimo Zakona o gradnji i propisima u gradu rade projekti koji imaju nezakonito izdane građevinske dozvole. I tu ću ih pozvati na političku odgovornost ako ja u narednim danima dokažem da takve građevine postoje hoće li se oni pozvati na političku odgovornost i podnijeti ostavke? Dajem im šansu da sami izađu pred javnost s tim temama pred javnost i da kažu da li u gradu Zadrupostoje projekti i građevinske dozvole koje su izdane nezakonito. Imaju šansu ispričati se hjavnosti, kao što se imaju šansu ispričati javnosti što su zaposlili “onoga u školi”. Ista je politička odgovornost. koliko god nekima to bila degutantna tema, to su ljudi koji upravljaju procesima u ovom gradu i svi ćemo se složiti, lokalni su izbori oni koji najviše utječu na živote građana grada Zadra, bez obzira na ovu nacionalnu priču i rezultate koje smo imali i smatram da bi oni prvi u ovakvim okolnostima trebali biti prvi koji će snositi političku odgovornost. Kao što sam rekao, pozivam za početak gradonačelnika Dukića i pročelnika Kasapa da se izjasne imaju li o navedenom saznanja, a ako nemaju, a izdali su takve građevinske dozvole, onda će biti evidentno jasno da se radi o korupciji, ničem drugom do pogodovanju kriminalu i investitorima, odnosno krupnom kapitalu, zaključio je Radeta.

Osim SDP-ovaca sjednici za sada prisustvuju i DP-ov vijećnik Damir Biloglav, ali i Damir Burčul koji je već ranije bio najavio da nema namjeru doći na sjednicu zbog nezadovoljstva ponašanjem gradonačelnika Branka Dukića. Ujedno, u vijećnici su se pojavili i vijećnici nezavisne liste Enia Meštrovića

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...