PIŠI PROPALO  Vučetić: Nema šanse da se Centar za mlade otvori u ovom sazivu Vijeća, on je postao HDZ-ovo skladište

Završava rok podnošenja prijava Gradu Zadru za korištenje prostora Centra za mlade. Naime, Grad je 21. ožujka objavio “Poziv za iskaz interesa za dijeljeno/terminsko korištenje prostora Centra za mlade”, ističući kako su im prioritetna područja podrška mladima, prvenstveno psihološka, pedagoška i socijalna kroz savjetovalište za mlade, klub za mlade, info-centar za mlade te programe neformalnog obrazovanja.

U pozivu udrugama još dodaju kako prednost imaju i područja izvannastavnih aktivnosti, poduzetničkih kompetencija, održivog razvoja i aktivnog građanstva, volonterstva, inkluzivnih programa te da će ovo biti i kulturno-društveni centar koji obuhvaća kulturu i umjetnost, tehničku kulturu, STEM, kulturni amaterizam, suvremene kulturne i umjetničke prakse, urbanu kulturu te zaštitu prirode, ekologiju, baštinu, urbane sportove i slično.

I sve to lijepo izgeda na papiru, no što će se zapravo dogoditi kada se udruge prijave za korištenje Centra, a u njemu nema ni stolice, a kamoli bilo čega drugog potrebnog za normalan rad? Predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Marko Vučetić otvoreno kaže kako nema nikakve šanse da se Centar za mlade otvori u ovom sazivu Vijeća:

– Na prošloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Dukić rekao je da će o osnivanju Centra odlučivati neki drugi saziv Gradskog vijeća, što znači da je njegova tadašnja namjera bila osnivanje ustanove ne staviti kao temu sjednice upravo zato da Vijeće ne bi odlučilo o njenom osnivanju, već je odlučio da Centar funkcionira kao stranačko skladište.  Ako se Centar ne osnuje u ovom sazivu Gradskog vijeća i ne osnuje se i Centar za mentalno zdravlje, to je sasvim dovoljan razlog za moje sudjelovanje i na sljedećim lokalnim izborima, iako nisam imao namjeru, najavljuje Vučetić, pojašnjavajući i zašto je već sada odlučuje na ovakav potez.

– Mene zanima institucionalno jačanje Grada Zadra, a ono nije moguće bez osnivanja institucija. Od Centra, dakle, u ovom sazivu nema ništa jer je Dukić odlučio prevariti Gradsko vijeće i radnu skupinu. Pristali su na osnivanje radne skupine, ali s namjerom da se ne uvaže njeni zaključci, što se prvenstveno odnosi na imenovanje v. d. ravnateljice, upozorava Vučetić.

Naime, u slučaju neotvaranja Centra za mlade financiranog europskim sredstvima, Gradu prijete sankcije, a riječ je o doista velikim kaznama. Izvršna vlast Grada Zadra stoga i požuruje ulazak udruga u ovaj prostor, iako nije opremljen i kao takav je potpuno neupotrebljiv.

– Oni će tu odglumiti, jednako kao što su odglumili i s Dvije palače pokušavajući prikazati kako je prostor u funkciji. Međutim, trebamo razlikovati prostor od institucije, a koja jedina može provoditi programe,  a prostor je u ovom slučaju zaposjednut jednako kao što je HDZ zaposjeo institucije i pretvorio ih u stranački prostor. Imamo i ministricu kulture koja se zbog takvih politika prisvajanja europskih sredstava nalazi pred istragom europskih istražnih tijela, a ne bi me čudilo da na sličan način uspiju prevariti Europu i na primjeru Centra za mlade. Međutim, ipak to nije moguće kao što oni misle, poručuje na kraju Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...