OTOČKA FERATA Još 8 mjeseci- besplatan prijevoz starijih osoba…

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru, u partnerstvu s Općinama Pašman i Tkon provodi program: ,,Otočka ferata” odobren od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Trajanje projekta je 24 mjeseci ( siječanj 2023. – prosinac 2024.). Sredstva su osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 14.260,00 EUR te sufinanciranjem općina Pašman i Tkon u iznosu od 2.654,45 EUR na godišnjoj bazi.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju: ublažavanje socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice, te specifičnom cilju: osiguravanje usluge prijevoza za starije osobe ( kojima te usluge nisu ili su teško dostupne) radi poboljšanja kvalitete njihova života i što dužeg ostanka u vlastitom domu. Dodatni učinci programa su: jačanje i osamostaljivanje starijih osoba, poticanje na volontiranje i međugeneracijsku solidarnost.

Program se provodi na području djelovanja GDCK Biograd na Moru, odnosno, na području općina Pašman i Tkon

Usluge projekta uključuju besplatan prijevoz osoba starije životne dobi na potrebne i željene lokacije poput liječničke ordinacije, banke, pošte i sl . Programom se potiče mobilnost i neovisnost starijih osoba o članovima obitelji i/ili susjedima. Na taj način članovi obitelji lakše mogu uskladiti obiteljske i poslovne obveze, a njihovi stariji imaju priliku umanjiti osjećaj usamljenosti i nemogućnosti ispunjavanja vlastitih potreba.

Također, programom se potiče deinstitucionalizacija jer se povećavanjem samostalnosti starijih osoba smanjuje potreba za odlaskom u institucije poput staračkih domova. Tijekom provedbe programa međusobno će komunicirati voditeljica programa, vozač, volonter i pripadnici ciljane skupine kako bi dogovorili odgovarajući termin prijevoza.

Program se provodi na području Općine Pašman i Općine Tkon…
Korisnici uslugu prijevoza mogu koristiti radnim danom, od ponedjeljka do petka, uz obaveznu prethodnu najavu na broj 099 811 2252…
Korisnici mogu koristiti uslugu besplatnog prijevoza zbog zadovoljavanja potrebe za posjetom liječniku, pošti, banci, no i za druge potrebe, poput odlaska u trgovinu, po lijekove, za posjet prijatelja, članova obitelji, rodbine…
 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...